Truskawkowe sernikobrownie
Normalny
Drogi
Dzisiaj na deser zapraszamy na prawdziwą ucztę! Truskawkowe sernikobrownie to połączenie wszystkie co najlepsze – czekoladowego spodu brownie, delikatnej, waniliowej masy serowej i orzeźwiającej masy truskawkowej 🙂 Aż ciężko nie sięgnąć po kolejny kawałek!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 40 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Spód brownie:
mąka - 100 g
masło - 150 g
gorzka czekolada - 150 g
jajka - 2 sztuki
cukier - 1/2 szklanki
kakao - 1/2 łyżeczki
Waniliowa masa serowa:
serek śmietankowy - 500 g
budyń waniliowy (proszek) - 35 g
jajko - 1 sztuka
cukier - 1/2 szklanki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Masa truskawkowa:
truskawki - 350 g
jogurt grecki - 100 g
galaretka truskawkowa (proszek) - 77 g
cukier - 1/3 szklanki
wrząca woda - 1 szklanka
PRZYGOTOWANIE
Spód brownie:
Masło roztapiamy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy co czasu połączenia składników.
Mąkę i kakao przesiewamy. Jajka z cukrem krótko miksujemy, tylko do połączenia składników, dodajemy czekoladę z masłem, również miksujemy tylko do połączenia składników.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie, miksujemy tylko do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz (spód i boki) owijamy folią aluminiową. Wykładamy ciasto i pieczemy spód brownie 20 minut.
Waniliowa masa serowa:
Serek śmietankowy, budyń waniliowy, cukier i esencje miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy 20 minut, po tym czasie sprawdzamy czy masa jest zastygnięta, jeśli nie to dopiekamy kilka minut.
Masa truskawkowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody (1 szklanka) i odstawiamy do ostudzenia.
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, osuszamy i blendujemy z cukrem i jogurtem greckim.
Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i blendujemy do połączenia składników.
Truskawkowe sernikobrownie:
Na przygotowany wcześniej i ostudzony spód brownie z masa serową, wylewamy tężejącą masę truskawkową.
Ciasto zamykamy w plastikowym pojemniku lub owijamy folią spożywczą (aby nie chłonęło zapachów) i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc lub co najmniej 3h.
Gotowe truskawkowe sernikobrownie serwujemy ozdobione świeżymi owocami i opcjonalnie z bitą śmietaną.
Uwagi
Zamiast serków śmietanowych możemy użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego, zmielonego twarogu. 77g galaretki truskawkowej to zazwyczaj 1 opakowanie, podobnie 35g budyniu waniliowego to 1 opakowanie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!