Truskawkowe semifreddo
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Semifreddo to przepyszny, letni deser prosto ze słonecznej Italii 🙂 Zapraszamy do spróbowania – dzisiaj w wersji z truskawkami 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
35 min |
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
truskawki - 400 g
śmietanka 36% - 500 ml
cukier - 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
żółtka - 2 sztuki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
dżem truskawkowy - 4 łyżki
cukier puder - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. 1/4 truskawek kroimy w ćwiartki, mieszamy z dżemem i odkładamy na bok, a pozostałe blendujemy.
Zagotowujemy garnek z wodą (do połowy pełny). Do rondelka wbijamy jajka, dodajemy żółtka, cukier (1/2 szklanki) i esencje waniliową. Całość mieszamy.
Wyłączamy ogień pod garnkiem, nad nim zawieszamy rondelek i miksujemy masę jajeczną przez 7-8 minut. Powinna być ona gęsta i puszysta.
Zdejmujemy rondelek znad garnka i nadal ubijamy masę jajeczną przez kolejne 7-8 minut.
Połowę (1 szklankę) śmietanki kremówki ubijamy na sztywną pianę. Następnie bardzo dokładnie mieszamy (za pomocą łyżki lub szpatułki) masę jajeczną, bitą śmietanę i mus truskawkowy.
Keksówkę wykładamy przeźroczystą folią spożywczą i wylewamy połowę masy na semifreddo.
Na nią wykładamy dżem z truskawkami i przykrywamy pozostałą częścią masy truskawkowej. Wyrównujemy wierzch szpatułką.
Truskawkowe semifreddo mrozimy 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.
10 minut przed podaniem lodów wyciągamy je z zamrażalnika i w międzyczasie ubijamy pozostałą śmietankę kremówkę na puszystą pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru.
Gotowe truskawkowe semifreddo serwujemy ozdobione bitą śmietaną i świeżymi owocami!
Uwagi
Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej 12h w lodówce. 1 szklanka = 250 ml.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!