Truskawkowe semifreddo


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe


Semifreddo to przepyszny, letni deser prosto ze słonecznej Italii 🙂 Zapraszamy do spróbowania – dzisiaj w wersji z truskawkami 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
35 min
Przygotowanie 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • truskawki - 400 g

  • śmietanka 36% - 500 ml

  • cukier - 1/2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • żółtka - 2 sztuki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • dżem truskawkowy - 4 łyżki

  • cukier puder - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. 1/4 truskawek kroimy w ćwiartki, mieszamy z dżemem i odkładamy na bok, a pozostałe blendujemy.

Zagotowujemy garnek z wodą (do połowy pełny). Do rondelka wbijamy jajka, dodajemy żółtka, cukier (1/2 szklanki) i esencje waniliową. Całość mieszamy.

Wyłączamy ogień pod garnkiem, nad nim zawieszamy rondelek i miksujemy masę jajeczną przez 7-8 minut. Powinna być ona gęsta i puszysta.

Zdejmujemy rondelek znad garnka i nadal ubijamy masę jajeczną przez kolejne 7-8 minut.

Połowę (1 szklankę) śmietanki kremówki ubijamy na sztywną pianę. Następnie bardzo dokładnie mieszamy (za pomocą łyżki lub szpatułki) masę jajeczną, bitą śmietanę i mus truskawkowy.

Keksówkę wykładamy przeźroczystą folią spożywczą i wylewamy połowę masy na semifreddo.

Na nią wykładamy dżem z truskawkami i przykrywamy pozostałą częścią masy truskawkowej. Wyrównujemy wierzch szpatułką.

Truskawkowe semifreddo mrozimy 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.

10 minut przed podaniem lodów wyciągamy je z zamrażalnika i w międzyczasie ubijamy pozostałą śmietankę kremówkę na puszystą pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru.

Gotowe truskawkowe semifreddo serwujemy ozdobione bitą śmietaną i świeżymi owocami!

Uwagi

Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej 12h w lodówce. 1 szklanka = 250 ml.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.