Sałatka z truskawkami i serem feta
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Sałatka z truskawkami i serem feta to przepyszne i orzeźwiające danie! Choć spora cześć ludzi nadal podchodzi z nieufnością do łączenia słodkich owoców z serami to z każdym rokiem kolejni, którzy się odważyli przechodzą na „drugą stronę mocy” 😉 Zachęcamy do przełamania się i spróbowania bo naprawdę warto!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
mieszanka sałat - 2 garście
truskawki - 200 g
ser feta - 120 g
borówki amerykańskie - 1 garść
Sos miętowy:
oliwa z oliwek - 7 łyżek
miód - 1 1/2 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżki
posiekana mięta - 1 1/2 łyżki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
W miseczce mieszamy wszystkie składniki na miętowy winegret. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Truskawki i borówki myjemy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na ćwiartki. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy.
W misce mieszamy miks sałat z sosem miętowym i wykładamy na większy talerz/półmisek.
Na sałacie układamy truskawki i borówki, a całość posypujemy fetą.
Gotowa sałatka z truskawkami i serem feta powinna być serwowana bezpośrednio po przyrządzeniu!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!