Ciasto bezowe z truskawkami
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Ciasto bezowe z truskawkami jest wbrew pozorom proste w przygotowaniu, słodkie ale dzięki owocom orzeźwiające, dodatkowo chrupiące i kremowe, jednym słowem naprawdę pyszne 🙂 Zapraszamy do spróbowania!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 2 h 30 min | 3 h |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 2 h 30 min |
Gotowe | 3 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Bezy:
białka jajka - 6 sztuk
cukier puder - 280 g
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Krem śmietankowy:
śmietanka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 3 1/2 łyżki
esencja śmietankowa/waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
truskawki - 600 g
płatki migdałowe - 1/4 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno stopniowo dosypujemy cukier, wciskamy sok z cytryny cały czas ubijając.
Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i jak tylko się wmiesza w pianę wyłączmy mikser.
Dużą prostokątną blaszkę (lub dwie keksówki tych samych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pianę na bezy i wyrównujemy ją szpatułką.
Bezy pieczemy w temperaturze 110-115 stopni (termoobieg) przez 2 - 2.5 godziny.
Gdy bezy będą gotowe zostawiamy je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do momentu ostygnięcia.
Krem śmietankowy:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową/śmietankową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Ciasto bezowe z truskawkami:
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, bardzo małym ogniu, cały czas mieszając do momentu delikatnego zarumienienia.
Bezę, jeśli używaliśmy jednej dużej blaszki, kroimy na pół, aby uzyskać dwa blaty.
Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je, osuszamy, kroimy na ćwiartki.
Garść truskawek odklejamy na bok, a pozostałe mieszamy delikatnie z kremem śmietankowym.
Na paterę wykładamy pierwszy blat bezowy, na niego połowę kremu, prażone migdały i całość przykrywamy drugim blatem bezowym. Ponownie wykładamy krem i ciasto ozdabiamy truskawkami.
Ciasto bezowe z truskawkami serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu!
Uwagi
Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!