Ciasto bezowe z truskawkami


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe


Ciasto bezowe z truskawkami jest wbrew pozorom proste w przygotowaniu, słodkie ale dzięki owocom orzeźwiające, dodatkowo chrupiące i kremowe, jednym słowem naprawdę pyszne 🙂 Zapraszamy do spróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 2 h 30 min 3 h
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 2 h 30 min
Gotowe 3 h

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Bezy:

  • białka jajka - 6 sztuk

  • cukier puder - 280 g

  • skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

Krem śmietankowy:

  • śmietanka 36% - 500 ml

  • serek mascarpone - 250 g

  • cukier puder - 3 1/2 łyżki

  • esencja śmietankowa/waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • truskawki - 600 g

  • płatki migdałowe - 1/4 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Bezy:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno stopniowo dosypujemy cukier, wciskamy sok z cytryny cały czas ubijając.

Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i jak tylko się wmiesza w pianę wyłączmy mikser.

Dużą prostokątną blaszkę (lub dwie keksówki tych samych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pianę na bezy i wyrównujemy ją szpatułką.

Bezy pieczemy w temperaturze 110-115 stopni (termoobieg) przez 2 - 2.5 godziny.

Gdy bezy będą gotowe zostawiamy je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do momentu ostygnięcia.

Krem śmietankowy:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.

Następnie dodajemy esencję waniliową/śmietankową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.

Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

Ciasto bezowe z truskawkami:

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, bardzo małym ogniu, cały czas mieszając do momentu delikatnego zarumienienia.

Bezę, jeśli używaliśmy jednej dużej blaszki, kroimy na pół, aby uzyskać dwa blaty.

Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je, osuszamy, kroimy na ćwiartki.

Garść truskawek odklejamy na bok, a pozostałe mieszamy delikatnie z kremem śmietankowym.

Na paterę wykładamy pierwszy blat bezowy, na niego połowę kremu, prażone migdały i całość przykrywamy drugim blatem bezowym. Ponownie wykładamy krem i ciasto ozdabiamy truskawkami.

Ciasto bezowe z truskawkami serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu!

Uwagi

Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.