Kawa parzona na zimno Cold Brew


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Kawa parzona na zimno czyli Cold Brew to bardzo ciekawy i interesujący sposób na przygotowanie orzeźwiającej kawy na letni dni 🙂 Cold Brew jest aromatyczna, zawiera ciut mniej kofeiny niż tradycyjna, ale za to nie zaburza gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Dzięki lekkości, aby orzeźwić wcale nie wymaga dodawania kalorycznych lodów – polecamy spróbować!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
5 min
Przygotowanie 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

  • zimna woda (filtrowana) - 1 l

  • kawa mielona ręcznie lub do Cold Brew - 60 g

Opcjonalnie:

  • mleko

  • cukier

PRZYGOTOWANIE

Szklany dzbanek wyparzamy wrzątkiem.

Gdy ostygnie wsypujemy mieloną kawę i zalewamy zimną wodą. Dzbanek zawijamy folia spożywczą aby zabezpieczy go przed chłonięciem zapachów.

Cold Brew odstawiamy do lodówki na 10-12h. Po tym czasie przecedzamy kawę i serwujemy samą lub z mlekiem, cukrem, kostkami lodu.

Uwagi

Czas przygotowania wynosi 5 minut, ale czas oczekiwania to 12h. Do przygotowania kawy parzonej na zimno najlepiej użyć specjalnie zmielonych ziaren, dobrej jakości, przeznaczonych do przygotowywania Cold Brew. Aczkolwiek jeśli takimi nie dysponujemy to możemy sami zmielić kawę ziarnistą lub próbować wykonać napój ze zwykłej mielonej kawy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.