Kawa parzona na zimno Cold Brew

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Kawa parzona na zimno czyli Cold Brew to bardzo ciekawy i interesujący sposób na przygotowanie orzeźwiającej kawy na letni dni 🙂 Cold Brew jest aromatyczna, zawiera ciut mniej kofeiny niż tradycyjna, ale za to nie zaburza gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Dzięki lekkości, aby orzeźwić wcale nie wymaga dodawania kalorycznych lodów – polecamy spróbować!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
6 |
zimna woda (filtrowana) - 1 l
kawa mielona ręcznie lub do Cold Brew - 60 g
Opcjonalnie:
mleko
cukier
PRZYGOTOWANIE
Szklany dzbanek wyparzamy wrzątkiem.
Gdy ostygnie wsypujemy mieloną kawę i zalewamy zimną wodą. Dzbanek zawijamy folia spożywczą aby zabezpieczy go przed chłonięciem zapachów.
Cold Brew odstawiamy do lodówki na 10-12h. Po tym czasie przecedzamy kawę i serwujemy samą lub z mlekiem, cukrem, kostkami lodu.
Uwagi
Czas przygotowania wynosi 5 minut, ale czas oczekiwania to 12h. Do przygotowania kawy parzonej na zimno najlepiej użyć specjalnie zmielonych ziaren, dobrej jakości, przeznaczonych do przygotowywania Cold Brew. Aczkolwiek jeśli takimi nie dysponujemy to możemy sami zmielić kawę ziarnistą lub próbować wykonać napój ze zwykłej mielonej kawy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!