Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Jak wiadomo w lecie, gdy jest gorąco nie bardzo mamy ochotę na długie godziny w kuchni. Z drugiej jednak strony pyszna kawa bez ciacha to nie to samo… Dlatego zapraszamy na proste i szybkie ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym! Lekko, orzeźwiająco i błyskawicznie 🙂 Dodatkowo ciasto jest wegańskie, bez mleka i jajek zatem sprawdzi się dla osób z nietolerancjami.
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
15 min | 30 min | 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
10 |
Biszkopt:
mąka - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
esencja waniliowa - 2 łyżeczki
Mus truskawkowy:
galaretka truskawkowa (proszek) - 140 g
truskawki - 600 g
Dodatkowo:
herbata - 1/3 szklanki
konfitura truskawkowa - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.
Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Ciasto na biszkopt wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 30 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Mus truskawkowy:
Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je i osuszamy.
Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki miksujemy/blendujemy na gładki mus i mieszamy z galaretką.
Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym:
Z biszkoptu możemy odkroić „brzuszek”, aby go ładnie wyrównać.
Konfiturę mieszamy z herbatą i ponczem nasączamy biszkopt.
Na biszkopt wylewamy mus truskawkowy, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki, aby mus stężał.
Gotowe ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym serwujemy schłodzone!
Uwagi
140g galaretki truskawkowej to zazwyczaj 2 opakowania. Weganie powinni wybrać galaretki bez żelatyny (z agarem). Ciasto można również wykonać w wersji bezglutenowej, Wtedy wybieramy mąkę bezglutenową uniwersalną.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!
