Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Jak wiadomo w lecie, gdy jest gorąco nie bardzo mamy ochotę na długie godziny w kuchni. Z drugiej jednak strony pyszna kawa bez ciacha to nie to samo… Dlatego zapraszamy na proste i szybkie ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym! Lekko, orzeźwiająco i błyskawicznie 🙂 Dodatkowo ciasto jest wegańskie, bez mleka i jajek zatem sprawdzi się dla osób z nietolerancjami.

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 30 min 45 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Biszkopt:

  • mąka - 2 szklanki

  • mleko sojowe - 1 1/2 szklanki

  • olej - 1/2 szklanki

  • cukier - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy - 2 łyżki

  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki

Mus truskawkowy:

  • galaretka truskawkowa (proszek) - 140 g

  • truskawki - 600 g

Dodatkowo:

  • herbata - 1/3 szklanki

  • konfitura truskawkowa - 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.

Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Ciasto na biszkopt wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 30 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Mus truskawkowy:

Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je i osuszamy.

Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki miksujemy/blendujemy na gładki mus i mieszamy z galaretką.

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym:

Z biszkoptu możemy odkroić „brzuszek”, aby go ładnie wyrównać.

Konfiturę mieszamy z herbatą i ponczem nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wylewamy mus truskawkowy, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki, aby mus stężał.

Gotowe ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym serwujemy schłodzone!

Uwagi

140g galaretki truskawkowej to zazwyczaj 2 opakowania. Weganie powinni wybrać galaretki bez żelatyny (z agarem). Ciasto można również wykonać w wersji bezglutenowej, Wtedy wybieramy mąkę bezglutenową uniwersalną.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.