pelniasmakow-banner

Knedle z truskawkami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Sezon na letnie obiady na słodko można zdecydowanie uznać za otwarty 🙂 Zatem zapraszamy na przepyszne knedle z truskawkami! Wiele osób obawia się godzin spędzonych w kuchni, ale wbrew obiegowej opinii knedle wcale nie należą do wymagających dań – robi je się szybko, prosto, jedynie trzeba sobie doliczyć czas gotowania ziemniaków 🙂

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
20 min 4 min 24 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 4 min
Gotowe 24 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
12

Ciasto na knedle:

  • ugotowane ziemniaki - 500 g

  • jajko - 1 sztuka

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • sól - 1 szczypta

  • esencja waniliowa (opcjonalnie) - 2 kropelki

Dodatkowo:

  • truskawki - 300 g

  • cukier puder

  • masło

  • mąka do podsypywania

  • sól do gotowania - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki mielimy, przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy. Umieszczamy je w większej misce, dodajemy jajko, szczyptę soli, esencję waniliową i 3/4 mąki.

Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest elastyczne i się nie klei to nie dodajemy pozostałej mąki, jeśli nie to wsypujemy całość.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem.

Przygotowujemy ściereczkę i posypujemy ją mąką. Ręce również oprószamy.

Odrywam kawałki ciasta, rozpłaszczamy, układamy na każdym truskawkę, zaklejamy, formujemy kulki i układamy na ściereczce.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Delikatnie wkładamy knedle do wrzątku i czekamy aż wypłyną.

Od momentu wypłynięcia gotujemy je 4 minuty, wyławiamy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem.

Gotowe knedle najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, podawane ze śmietaną lub gęstym jogurtem!

Uwagi

Aby uzyskać 500g ugotowanych ziemniaków musimy mieć ich około 600-650 przed obraniem. 12 knedli to dwie większe porcje. Jeśli chcemy możemy także truskawki lekko rozgnieść przed nakładaniem na ciasto. Natomiast jeżeli mamy ogromną ochotę na knedle z truskawkami, a brak nam owoców to możemy skorzystać z dżemu (wtedy nie dodajemy już cukru).


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.