pelniasmakow-banner

Truskawkowe mini tarty


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Można zrobić jedną dużą lub kilka mniejszych, dzisiaj zdecydowaliśmy się na drugą opcje i zapraszamy na truskawkowe mini tarty 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 30 min 45 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
7

Spód do tartaletek:

  • mąka - 2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • masło (miękkie) - 100 g

  • cukier - 1/2 szklanki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Truskawkowe wypełnienie:

  • świeże truskawki - 450 g

  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

  • budyń waniliowy (proszek) - 35 g

  • mleko - 300 ml

PRZYGOTOWANIE

Spód do tarty:

Przygotowujemy foremki na mini tarty. Spód (tylko, bez boków) każdej z nich wykładamy papierem do pieczenia.

W misce mieszamy jajko, cukier, esencję waniliową, masło, a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników i wykładamy nim foremki do mini tart.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki (możemy za pomocą falowanego radełka).

Truskawkowo – budyniowe wypełnienie:

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak w zmniejszonej ilości mleka (do 300ml). Odkładamy do ostudzenia.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie mieszamy je z mąka ziemniaczaną i cukrem waniliowym.

Truskawkowe mini tarty:

Na przygotowane ciasto w foremkach nakładamy budyń, a na niego truskawki. Całość przykrywamy wyciętymi z ciasta paseczkami.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Truskawkowe mini tarty pieczemy 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Uwagi

35g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie. Jeśli truskawki są bardzo słodkie to nie dodajemy do nich już cukru waniliowego, jeśli natomiast są kwaśne to możemy zwiększyć jego ilość. Przepis jest na foremki do tarty o średnicy 8 cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.