Truskawkowe mini tarty
Normalny
Przystępny
Można zrobić jedną dużą lub kilka mniejszych, dzisiaj zdecydowaliśmy się na drugą opcje i zapraszamy na truskawkowe mini tarty 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 30 min | 45 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
7 |
Spód do tartaletek:
mąka - 2 szklanki
jajko - 1 sztuka
masło (miękkie) - 100 g
cukier - 1/2 szklanki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Truskawkowe wypełnienie:
świeże truskawki - 450 g
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
budyń waniliowy (proszek) - 35 g
mleko - 300 ml
PRZYGOTOWANIE
Spód do tarty:
Przygotowujemy foremki na mini tarty. Spód (tylko, bez boków) każdej z nich wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy jajko, cukier, esencję waniliową, masło, a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników i wykładamy nim foremki do mini tart.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki (możemy za pomocą falowanego radełka).
Truskawkowo – budyniowe wypełnienie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak w zmniejszonej ilości mleka (do 300ml). Odkładamy do ostudzenia.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie mieszamy je z mąka ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
Truskawkowe mini tarty:
Na przygotowane ciasto w foremkach nakładamy budyń, a na niego truskawki. Całość przykrywamy wyciętymi z ciasta paseczkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Truskawkowe mini tarty pieczemy 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Uwagi
35g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie. Jeśli truskawki są bardzo słodkie to nie dodajemy do nich już cukru waniliowego, jeśli natomiast są kwaśne to możemy zwiększyć jego ilość. Przepis jest na foremki do tarty o średnicy 8 cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!