Gnocchi – gdy zostają ziemniaki, akcja #niewkubel

Normalny

Tani

Bez nabiału
Kolejny pomysł na to jak wykorzystać pozostawione ziemniaki, których nie chce już nikt. Stoisz z nimi nad kubłem i się zastanawiasz. Ostatnio w ramach akcji #niewkubel zrobiłaś/zrobiłeś pyszne, smażone ziemniaki z boczkiem, ale dzisiaj masz ochotę na coś innego, bardziej delikatnego. No to może gnocchi? Pyszny pomysł na proste, włoskie danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
ugotowane ziemniaki z obiadu - 500 g
mąka pszenna - 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę, roztrzepane jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto na gnocchi (na stolnicy, blacie oprószonym mąką).
Formujemy z niego cieniutki wałeczek, z którego odcinamy lub odrywamy malutkie kawałki ciasta.
Formujemy kuleczki i lekko dociskamy je zewnętrzną stroną widelca.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy gnocchi (gdy woda zacznie wrzeć). Gdy tylko wypłyną na powierzchnię wyciągamy je łyżką cedzakową.
Gnocchi sprawdzą się jako dodatek do dań, a także samodzielnie z ulubionym sosem, pesto, parmezanem 🙂
Uwagi
Gnocchi smakują równie wyśmienicie na następny dzień, podsmażone na masełku!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!