Gnocchi – gdy zostają ziemniaki, akcja #niewkubel


x

Normalny

Tani

Bez nabiału


Kolejny pomysł na to jak wykorzystać pozostawione ziemniaki, których nie chce już nikt. Stoisz z nimi nad kubłem i się zastanawiasz. Ostatnio w ramach akcji #niewkubel zrobiłaś/zrobiłeś pyszne, smażone ziemniaki z boczkiem, ale dzisiaj masz ochotę na coś innego, bardziej delikatnego. No to może gnocchi? Pyszny pomysł na proste, włoskie danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • ugotowane ziemniaki z obiadu - 500 g

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • sól - 1 szczypta

  • pieprz - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę, roztrzepane jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto na gnocchi (na stolnicy, blacie oprószonym mąką).

Formujemy z niego cieniutki wałeczek, z którego odcinamy lub odrywamy malutkie kawałki ciasta.

Formujemy kuleczki i lekko dociskamy je zewnętrzną stroną widelca.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy gnocchi (gdy woda zacznie wrzeć). Gdy tylko wypłyną na powierzchnię wyciągamy je łyżką cedzakową.

Gnocchi sprawdzą się jako dodatek do dań, a także samodzielnie z ulubionym sosem, pesto, parmezanem 🙂

Uwagi

Gnocchi smakują równie wyśmienicie na następny dzień, podsmażone na masełku!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.