Ziemniaki z boczkiem – Akcja #niewkubel
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Znowu na obiedzie miała być cała rodzina, a w rzeczywistości była tylko połowa? Czy po prostu Ty, jak zwykle przezornie ugotowałeś/ ugotowałaś za dużo ziemniaków? Tak czy inaczej, nie ma to znaczenia. Zostały i już. Więc albo lądują w kuble, albo można z nich coś fajnego wymyślić. Chwila, moment i pomysł na jutrzejszy obiad gotowy! Pyszne smażone ziemniaczki z boczkiem i cebulką, to tego jajko sadzone, ogórek kiszony i możesz poczuć się jak w domu u prababci 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
ziemniaki (tyle ile zostało z obiadu)
cebula
boczek/kiełbasa/wędlina
olej/masło/smalec
PRZYGOTOWANIE
Boczek, kiełbasę lub wędlinę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Jeśli mięso jest mocno tłuste nie dodajemy już oliwy ani smalcu.
Cebulę drobno siekamy i smażymy razem z mięsem. Gdy nabierze koloru i zacznie ładnie pachnieć dodajemy pokrojone ziemniaki.
Całość smażymy na małym ogniu. Ziemniaki przewracamy bardzo ostrożnie, aby się nie pokruszyły.
Gdy ziemniaki się zarumienią, danie podajemy albo samo z zsiadłym mlekiem lub z dodatkiem jajka i kiszonego ogórka – wybór należy do Was 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!