pelniasmakow-banner

Zapiekanka „po niedzieli” – akcja #niewkubel


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Słoneczna niedziela, rodzinny obiad, pyszny rosół… Brzmi pysznie i znajomo – prawda? A jak gotujemy to zawsze troszkę więcej, żeby nie zabrakło… Tylko pod wieczór okazuje się, że trochę mięsa z kurczaka zostało, makaronu oczywiście było za dużo, a w lodówce walają się resztki warzyw i wędlin… Wszystkiego po trochę i nic się z tego nie da zrobić, zatem większość zapewne pójdzie w kubeł. Nie wyrzucaj swoich pieniędzy tylko poświęć chwilę, a wyjdzie Ci pyszna zapiekanka 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • mięso z kurczaka (tyle ile Ci zostało)

  • resztka wędlin po weekendzie (opcjonalnie, jeśli masz)

  • makaron z rosołu

  • cebula

  • czosnek

  • warzywa, które walają się po lodówce (przykładowo papryka, cukinia, pomidor)

  • ser żółty

  • śmietana

  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • ulubione zioła

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Cebulę, wędliny(opcjonalnie) kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone pozostałe warzywa (np. paprykę, następnie cukinię, jeśli mamy pomidora to dodajemy go na samym końcu).

Następnie przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami (u nas ostra papryka, wędzona papryka, zioła prowansalskie) i smażymy kilka minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.

W większej misce lub garnku mieszamy makaron z rosołu, „poszarpane” mięso z kurczaka plus podsmażone warzywa. Zapiekanka prawie gotowa 😉

Umieszczamy wszystko w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem (lub układamy plasterki, jeśli taki mamy.

Ostatnim krokiem jest wymieszanie śmietany z jakiem i odrobiną soli, pieprzu i polanie „sosem” naszego dania.

Teraz zapiekanka ląduje w piekarniku na około 30 minut (170 stopni).

Jeżeli zauważysz, że ser się przypiekł, a śmietana z jajkiem utworzyła „rumianą skorupkę” to znaczy, że zapiekanka jest gotowa.

Uwagi

Z uwagi na różnorodność składników jakie możecie użyć, czas pieczenia może się odrobinę wydłużyć lub skrócić! Jeśli nie masz akurat śmietany i jajka to zapiekanka z samym serem smakuje także pysznie 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.