Deser śmietankowo-truskawkowy na zimno
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj dla osłody warstwowy deser śmietankowo-truskawkowy na zimno, czyli wakacyjne słonce idealne do kawki na ogrodzie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
Część śmietankowa:
śmietanka 30% - 400 ml
mleko 3.2% - 400 ml
cukier - 100 g
żelatyna - 4 łyżki
pasta waniliowa - 1 łyżeczka
woda - 100 ml
Część truskawkowa:
truskawki - 350 g
galaretka truskawkowa - 77 g
cukier - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Opcjonalnie:
ulubione owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Część śmietankowa:
Do kubka wlewamy 100ml zimnej wody i dodajemy 4 (płaskie!) łyżki żelatyny czyi 32g. Mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznienie.
Mleko, śmietankę, cukier, pastę waniliową podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu pełnego rozpuszczenia cukru.
Gorące mleko ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyny całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek.
Dla pewności całość możemy przelać przez sitko do innego rondelka.
Masę śmietankową przelewamy do szklanek lub pucharków i chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.
Część truskawkowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody (niecała szklanka) i odstawiamy do ostudzenia.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i blenduejmy z cukrem i sokiem z cytryny.
Następnie dodajemy galaretkę, blendujemy do połączenia składników.
Deser śmietankowo-truskawkowy na zimno:
Na zastygniętą masę śmietankową wylewamy mus truskawkowy. Możemy też dodać pokrojone owoce.
Chłodzimy w lodówce do czasu, aż część truskawkowa w pełni stężeje.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!