Tajskie green curry
Łatwy
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Jeśli wybieracie się do Tajlandii to koniecznie musicie spróbować przepysznego green curry 🙂 Bogactwo smaków i aromatów jest w stanie zawrócić w głowie! A dzisiaj zapraszamy na domową wersję tego smakołyku 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 15 min | 25 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 15 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
mleko kokosowe - 400 ml
piersi z kurczaka (pojedyncze) - 2 sztuki
pasta green curry - 2 łyżki
zielona fasolka szparagowa - 2 garście
cukinia - 150 g
suszone grzyby shitake - 5 sztuk
suszone grzyby mun - 1 garść
limonka kaffir (liście) - 5 sztuk
trawa cytrynowa (łodygi) - 2 sztuki
papryczka chili - 1 sztuka
sos rybny - 2 łyżki
sos oyster - 3 łyżki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
sok z limonki - 1 łyżeczka
Do podania:
ryż jaśminowy - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Grzyby mun i shitake zalewamy ciepłą wodą i odkładamy na 30 minut.
Fasolkę szparagową kroimy ukośnie na trzy części. Cukinię i papryczkę chili kroimy w plastry, a czosnek drobno siekamy.
W woku lub garnku umieszczamy 2 łyżki mleka koksowego, zieloną pastę curry i smażymy przez 2 minuty.
Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i pozostałe, podgrzane mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy warzywa, grzyby (razem z wodą w której się moczyły), trawę cytrynową, liście kaffiru, sos rybny, sos oyster, mieszamy i dusimy 5 minut.
Próbujemy tajskie green curry i w razie potrzeby doprawiamy lub rozcieńczamy jeśli będzie za gęste.
Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowe tajskie zielone curry serwujemy skropione sokiem z limonki. Ryż powinien znajdować się w miseczce obok.
Uwagi
Zielone curry wychodzi ostre, więc jeśli nie lubimy takich smaków to musimy kupić łagodna pastę green curry i zmniejszyć ilość papryczki chili!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!