pelniasmakow-banner

Tajskie green curry


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Jeśli wybieracie się do Tajlandii to koniecznie musicie spróbować przepysznego green curry 🙂 Bogactwo smaków i aromatów jest w stanie zawrócić w głowie! A dzisiaj zapraszamy na domową wersję tego smakołyku 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 15 min 25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Gotowe 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
3

  • mleko kokosowe - 400 ml

  • piersi z kurczaka (pojedyncze) - 2 sztuki

  • pasta green curry - 2 łyżki

  • zielona fasolka szparagowa - 2 garście

  • cukinia - 150 g

  • suszone grzyby shitake - 5 sztuk

  • suszone grzyby mun - 1 garść

  • limonka kaffir (liście) - 5 sztuk

  • trawa cytrynowa (łodygi) - 2 sztuki

  • papryczka chili - 1 sztuka

  • sos rybny - 2 łyżki

  • sos oyster - 3 łyżki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • sok z limonki - 1 łyżeczka

Do podania:

  • ryż jaśminowy - 100 g

PRZYGOTOWANIE

Grzyby mun i shitake zalewamy ciepłą wodą i odkładamy na 30 minut.

Fasolkę szparagową kroimy ukośnie na trzy części. Cukinię i papryczkę chili kroimy w plastry, a czosnek drobno siekamy.

W woku lub garnku umieszczamy 2 łyżki mleka koksowego, zieloną pastę curry i smażymy przez 2 minuty.

Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i pozostałe, podgrzane mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut.

Dodajemy warzywa, grzyby (razem z wodą w której się moczyły), trawę cytrynową, liście kaffiru, sos rybny, sos oyster, mieszamy i dusimy 5 minut.

Próbujemy tajskie green curry i w razie potrzeby doprawiamy lub rozcieńczamy jeśli będzie za gęste.

Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotowe tajskie zielone curry serwujemy skropione sokiem z limonki. Ryż powinien znajdować się w miseczce obok.

Uwagi

Zielone curry wychodzi ostre, więc jeśli nie lubimy takich smaków to musimy kupić łagodna pastę green curry i zmniejszyć ilość papryczki chili!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.