Kokosowe ciasto w filiżance
Łatwy
Tani
Bez jajek
Coś słodkiego do kawy w 5 minut? Oczywiście ciasto w filiżance! Do ozdoby owoce, bita śmietana i można się poczuć jak w kawiarni ;)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
5 min |
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
mąka pszenna - 7 łyżek
mleko - 100 ml
masło - 2 łyżeczki
cukier - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
posiekana biała czekolada - 1 1/2 łyżki
esencja kokosowa - 1/4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy i łączymy ze składnikami płynnymi – mlekiem, sokiem z cytryny, aromatem kokosowym.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy z cukrem i szczyptą soli.
Łączymy składniki suche i mokre, mieszamy dokładnie aby nie było grudek.
Białą czekoladę siekamy, dodajemy do masy na ciasto i mieszamy łyżką.
Kokosowe ciasto przekładamy do dwóch filiżanek (pojemność około 200ml)i wstawiamy do mikrofali na 1 minutę.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe, jeśli nie to dopiekamy 15-30 sekund, uważając aby nie przesuszyć ciastka.
Gotowe kokosowe ciasto serwujemy ozdobione owocami i bitą śmietaną!
Uwagi
Czas pieczenia przewidziany jest dla mikrofali o mocy 800W.
Podziel się swoją opinią!
6 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!