Sałatka z krewetkami koktajlowymi
Łatwy
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Jeśli planujesz przygotować pyszną kolację dla bliskiej osoby lub znajomych to świetnym wyborem będzie sałatka z krewetkami koktajlowymi, ryżem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp! Jak wiadomo owoce morza świetnie komponują się ze słodkimi smakami, zatem zapraszamy do spróbowania :)
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
ryż - 100 g
krewetki koktajlowe - 250 g
brzoskwinie z zalewy - 200 g
seler naciowy (łodygi) - 3 sztuki
posiekany koperek (opcjonalnie) - 2 łyżki
sok z cytryny
Sos tysiąca wysp:
majonez - 5 łyżek
ketchup - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
pomarańcza - 1/2 sztuki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Upewniamy się, że krewetki które kupiliśmy były wcześniej ugotowane (praktycznie wszystkie sprzedawane krewetki koktajlowe są już obgotowane).
Jeśli są zamrożone to je rozmrażamy, jeśli maja pancerzyki to się ich pozbywamy.
Krewetki płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, bardzo delikatnie oprószamy solą i odstawiamy na kilka-kilkanaście minut.
Ryż gotujemy al'dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Selera myjemy, osuszamy, odkrawamy końce i kroimy w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę.
Sos tysiąca wysp:
Sok z pomarańczy wyciskamy, pozbywamy się ewentualnych pestek.
W miseczce mieszamy majonez, ketchup, sok z cytryny, stopniowo dolewamy sok z pomarańczy i próbujemy smak sosu. Jeśli pomarańcza była bardzo soczysta i soku wyszło dużo to nie wlewamy całego.
Sos tysiąca wysp powinien mieć delikatnie lejącą, ale nie wodnistą konsystencję.
Sałatka z krewetkami koktajlowymi:
Ryż, krewetki, brzoskwinie i selera naciowego polewamy sosem, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sałatka z krewetkami koktajlowymi może być serwowana ze świeżym pieczywem.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!