pelniasmakow-banner

Sałatka z krewetkami koktajlowymi


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe


Jeśli planujesz przygotować pyszną kolację dla bliskiej osoby lub znajomych to świetnym wyborem będzie sałatka z krewetkami koktajlowymi, ryżem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp! Jak wiadomo owoce morza świetnie komponują się ze słodkimi smakami, zatem zapraszamy do spróbowania :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • ryż - 100 g

  • krewetki koktajlowe - 250 g

  • brzoskwinie z zalewy - 200 g

  • seler naciowy (łodygi) - 3 sztuki

  • posiekany koperek (opcjonalnie) - 2 łyżki

  • sok z cytryny

Sos tysiąca wysp:

  • majonez - 5 łyżek

  • ketchup - 2 łyżki

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • pomarańcza - 1/2 sztuki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Upewniamy się, że krewetki które kupiliśmy były wcześniej ugotowane (praktycznie wszystkie sprzedawane krewetki koktajlowe są już obgotowane).

Jeśli są zamrożone to je rozmrażamy, jeśli maja pancerzyki to się ich pozbywamy.

Krewetki płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, bardzo delikatnie oprószamy solą i odstawiamy na kilka-kilkanaście minut.

Ryż gotujemy al'dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Selera myjemy, osuszamy, odkrawamy końce i kroimy w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę.

Sos tysiąca wysp:

Sok z pomarańczy wyciskamy, pozbywamy się ewentualnych pestek.

W miseczce mieszamy majonez, ketchup, sok z cytryny, stopniowo dolewamy sok z pomarańczy i próbujemy smak sosu. Jeśli pomarańcza była bardzo soczysta i soku wyszło dużo to nie wlewamy całego.

Sos tysiąca wysp powinien mieć delikatnie lejącą, ale nie wodnistą konsystencję.

Sałatka z krewetkami koktajlowymi:

Ryż, krewetki, brzoskwinie i selera naciowego polewamy sosem, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Sałatka z krewetkami koktajlowymi może być serwowana ze świeżym pieczywem.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Di bloguje 4 lata temu
Ależ ta sałatka zachęca do wypróbowania!
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
napiecyku 4 lata temu
Pysznie i jak ładnie podane :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Magda 4 lata temu
Pysznie :) pięknie wygląda, a sos na pewno świetnie pasuje :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.