Panna cotta z mango
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Panna cotta ostatnio gości u nas bardzo często. To pyszny, lekki i orzeźwiający deser, a dzisiaj dodatkowo w egzotycznym wydaniu, czyli panna cotta z mango :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
Panna cotta:
śmietanka 30% - 400 ml
mleko 3.2% - 400 ml
cukier - 100 g
żelatyna - 4 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
woda - 100 ml
Mus mango:
dojrzałe mango - 3 sztuki
cukier - 3 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
kardamon - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Panna cotta:
Do kubka wlewamy 100ml zimnej wody i dodajemy 4 (płaskie!) łyżki żelatyny czyi 28g. Mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznienie.
Mleko, śmietankę, cukier, cukier z wanilią podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu pełnego rozpuszczenia cukru. Gorące mleko ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę.
Mieszamy do momentu, aż żelatyny całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Dla pewności panna cottę możemy przelać przez sitko do innego rondelka.
Delikatnie przelewamy pannacottę do miseczek i chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.
Mus mango:
Mango obieramy i blenduejmy. Następnie przekładamy je do rondelka, dodajemy cukier, kardamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny,
Panna cotta z mango:
Na talerz nakładamy mus z mango i robimy „babkę” z panna cotty. Deser możemy przyozdobić kawałkami mango.
Uwagi
4 łyżki żelatyny to ok. 28g.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!