Letnia sałatka z groszkiem cukrowym
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Letnia sałatka z groszkiem cukrowym, truskawkami i dressingiem jogurtowo-miętowym to przepyszna propozycja na wakcyny lunch lub kolację – zapraszamy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 4 min | 19 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 4 min |
Gotowe | 19 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
mix sałat - 2 garście
truskawki - 10 sztuk
groszek cukrowy - 200 g
orzechy nerkowca - 1/2 szklanki
cukier - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
Dressing jogurtowo-miętowy:
jogurt naturalny - 100 ml
posiekana świeża bazylia - 1/2 łyżeczki
posiekana świeża mięta - 1 łyżka
cukier - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Groszek cukrowy gotujemy 3-4 minuty, odcedzamy i odkładamy do ostudzenia.
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, małym ogniu, często mieszając do czasu delikatnego przyrumienienia.
Dressing jogurtowo-miętowy:
Jogurt naturalny, posiekaną miętę i bazylię mieszamy w miseczce. Próbujemy i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem do smaku.
Letnia sałatka z groszkiem cukrowym:
Na większym talerzu układamy sałatę, pokrojony (na połówki lub drobniej) groszek cukrowy, truskawki, podprażone orzechy nerkowca i całość polewamy dressingiem jogurtowo-miętowym.
Letnia sałatka z groszkiem cukrowym i truskawkami może być serwowana ze świeżym pieczywem.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!