Ciasto z wiśniami

Łatwy

Tani

Bez nabiału
Dzisiaj do kawki leci szybkie, biszkoptowe ciasto z wiśniami! Robi je się bardzo prosto i zawsze wychodzi :)
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 40 min | 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
wiśnie - 500 g
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
drobny cukier - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
olej - 1/3 szklanki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Robimy to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne pestki!
Jajka ubijamy na pulchną masę, następnie powoli dodajemy cukier i esencję waniliową. Gdy składniki się połączą dolewamy olej.
Mąki i proszek do pieczenie przesiewamy i dodajemy do ciasta, cały czas miksując.
Okrągłą tortownicę o średnicy 20-22cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto biszkoptowe i układamy wiśnie.
Ciasto z wiśniami pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.
Biszkoptowe ciasto z wiśniami podajemy oprószone cukrem pudrem (jeśli wiśnie były bardzo kwaśne to go nie żałujemy)!
Podziel się swoją opinią!
6 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





