pelniasmakow-banner

Pikantna pasta z makreli


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Po co kupować gotową pastę rybną, skoro można przygotować ją samodzielnie i to jeszcze w pyszniejszym wydaniu? ;) Pikantna pasta z makreli z suszonymi pomidorami idealnie sprawdzi się na śniadanie dla osób lubiących wyraźne smaki – zapraszamy!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • makrela wędzona - 1 sztuka

  • czerwona cebula - 1/2 sztuki

  • suszone pomidory z zalewy - 8 sztuk

  • koncentrat pomidorowy - 1 1/2 łyżki

  • papryczka chili - 1/2 sztuki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Makrele obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozgniatamy widelcem.

Cebulę, papryczkę chili, suszone pomidory bardzo drobno siekamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przecier pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy możemy także dodać 2-3 łyżeczki zalewy z suszonych pomidorów.

Pikantna pasta z makreli najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem!

Uwagi

Makrela (po osunięciu skóry i ości) powinna ważyć około 230-240g. Ilość papryczki chili również zależy od jej ostrości i naszych preferencji, zatem możemy ją zwiększyć lub zmniejszyć. Jeśli lubimy gładkie i kremowe pasty to wszystkie składniki + kilka łyżeczek zalewy z suszonych pomidorów możemy zblendować lub zmiksować w malakserze.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
neliada 4 lata temu
Bardzo lubię domowe pasty rybne, ale z suszonymi pomidorami jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować.
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.