Pikantna pasta z makreli
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Po co kupować gotową pastę rybną, skoro można przygotować ją samodzielnie i to jeszcze w pyszniejszym wydaniu? ;) Pikantna pasta z makreli z suszonymi pomidorami idealnie sprawdzi się na śniadanie dla osób lubiących wyraźne smaki – zapraszamy!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
makrela wędzona - 1 sztuka
czerwona cebula - 1/2 sztuki
suszone pomidory z zalewy - 8 sztuk
koncentrat pomidorowy - 1 1/2 łyżki
papryczka chili - 1/2 sztuki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makrele obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozgniatamy widelcem.
Cebulę, papryczkę chili, suszone pomidory bardzo drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przecier pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy możemy także dodać 2-3 łyżeczki zalewy z suszonych pomidorów.
Pikantna pasta z makreli najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem!
Uwagi
Makrela (po osunięciu skóry i ości) powinna ważyć około 230-240g. Ilość papryczki chili również zależy od jej ostrości i naszych preferencji, zatem możemy ją zwiększyć lub zmniejszyć. Jeśli lubimy gładkie i kremowe pasty to wszystkie składniki + kilka łyżeczek zalewy z suszonych pomidorów możemy zblendować lub zmiksować w malakserze.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!