Tort z gofrów
Normalny
Przystępny
Kto z nas nie kocha gofrów? Kojarzą się z latem, morzem, słodyczą, bitą śmietaną, posypkami, a wielu także z dzieciństwem! Dzisiaj zapraszamy na tort gofrowy, czyli... po prostu tort z gofrów, pysznej masy i owoców, którym spokojnie możecie zaskoczyć znajomych :)
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
45 min |
Przygotowanie | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Gofry:
mleko - 3 szklanki
mąka - 3 szklanki
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
cukier z wanilią - 3 łyżki
jajka - 3 sztuki
olej - 2/3 szklanki
sól - 1 szczypta
Krem śmietankowy:
śmietanka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 3 1/2 łyżki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
czereśnie/wiśnie - 600 g
konfitura owocowa (wiśnia/truskawka) - 4 łyżki
olej do smarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE
Gofry:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z mąką, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z żółtkami powoli dodajemy ubije białka. Całość mieszamy.
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem (tylko przed pierwszą porcją gofrów), nalewamy ciasto i smażymy gofry na złoty kolor.
Gotowe gofry odkładamy do ostudzenia.
Krem śmietankowy:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Tort z gofrów:
Wiśnie/czereśnie myjemy i drylujemy (robimy to bardzo dokładnie).
Na paterze układamy gofry, smarujemy je konfiturą, układamy owoce, nakładamy krem i powtarzamy czynność do skończenia składników.
Gotowy tort z gofrów serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu!
Uwagi
Jajka do przygotowania gofrów powinny mieć temperaturę pokojową 1 szklanka to pojemność 250 ml My smażyliśmy cienkie gofry, ale tort gofrowy wyjdzie równie pyszny na „grubych” gofrach Aby gofry wyszły chrupiące warto zaopatrzyć się gofrownicę o mocy 1000W Jeśli nie mamy gofrownicy to możemy użyć gotowych gofrów zakupionych w sklepie Jeśli używamy wiśni i są one kwaśne to możemy użyć odrobinę więcej konfitury, wymieszać ją z wiśniami i wtedy nakładać na gofry
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!