pelniasmakow-banner

Tort z gofrów


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Kto z nas nie kocha gofrów? Kojarzą się z latem, morzem, słodyczą, bitą śmietaną, posypkami, a wielu także z dzieciństwem! Dzisiaj zapraszamy na tort gofrowy, czyli... po prostu tort z gofrów, pysznej masy i owoców, którym spokojnie możecie zaskoczyć znajomych :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
45 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 45 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Gofry:

  • mleko - 3 szklanki

  • mąka - 3 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • cukier z wanilią - 3 łyżki

  • jajka - 3 sztuki

  • olej - 2/3 szklanki

  • sól - 1 szczypta

Krem śmietankowy:

  • śmietanka 36% - 500 ml

  • serek mascarpone - 250 g

  • cukier puder - 3 1/2 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • czereśnie/wiśnie - 600 g

  • konfitura owocowa (wiśnia/truskawka) - 4 łyżki

  • olej do smarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE

Gofry:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z mąką, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.

Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Do masy z żółtkami powoli dodajemy ubije białka. Całość mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem (tylko przed pierwszą porcją gofrów), nalewamy ciasto i smażymy gofry na złoty kolor.

Gotowe gofry odkładamy do ostudzenia.

Krem śmietankowy:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.

Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.

Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

Tort z gofrów:

Wiśnie/czereśnie myjemy i drylujemy (robimy to bardzo dokładnie).

Na paterze układamy gofry, smarujemy je konfiturą, układamy owoce, nakładamy krem i powtarzamy czynność do skończenia składników.

Gotowy tort z gofrów serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu!

Uwagi

Jajka do przygotowania gofrów powinny mieć temperaturę pokojową 1 szklanka to pojemność 250 ml My smażyliśmy cienkie gofry, ale tort gofrowy wyjdzie równie pyszny na „grubych” gofrach Aby gofry wyszły chrupiące warto zaopatrzyć się gofrownicę o mocy 1000W Jeśli nie mamy gofrownicy to możemy użyć gotowych gofrów zakupionych w sklepie Jeśli używamy wiśni i są one kwaśne to możemy użyć odrobinę więcej konfitury, wymieszać ją z wiśniami i wtedy nakładać na gofry


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Beata M. 4 lata temu
Świetny pomysł na torcik :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.