Ptysie z kremem jagodowym
Normalny
Przystępny
Sezon na jagody w pełni, zatem zapraszamy na przepyszne ptysie z kremem jagodowym! Przygotowanie tego deseru nie jest wcale takie czasochłonne jak się wydaje, a smak wynagradza czas w kuchni :)
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 20 min | 50 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
Ptysie:
masło - 125 g
woda - 1 szklanka
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
Krem jagodowy:
jagody (świeże lub mrożone) - 1 szklanka
serek mascarpone - 250 g
śmietanka kremówka 36% - 250 ml
cukier puder - 3 łyżki
żelatyna - 2 łyżeczki
woda - 1/4 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone na ptysie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia.
Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 20-30 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu ptysie kroimy na pół lub robimy w nich dziurkę, aby wypełnić je kremem.
Krem jagodowy:
Z jagód pozbywamy się ewentualnych ogonków, myjemy je i osuszamy. Jeśli używamy jagód mrożonych to je rozmrażamy. Owoce miksujemy na gładki mus.
W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone i jagody. Gdy składniki się połączą dodajemy żelatynę. Miksujemy.
Ptysie z kremem jagodowym:
Wykładamy krem jagodowy na przekrojone ptysie (lub do nich) – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.
Uwagi
Aby krem jagodowy się udał śmietanka kremówka musi być mocno schłodzona (najlepiej 12h w lodówce). Czas pieczenia ptysiów może być krótszy lub dłuższy w zależności od tego ja duże są ptysie, dlatego kontrolujemy je w piekarniku. Jeśli jagody są bardzo kwaśne i wolimy słodszy krem to go dosładzamy.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!