Ptysie z kremem jagodowym


x

Normalny

Przystępny


Sezon na jagody w pełni, zatem zapraszamy na przepyszne ptysie z kremem jagodowym! Przygotowanie tego deseru nie jest wcale takie czasochłonne jak się wydaje, a smak wynagradza czas w kuchni :)

5 z 5 (2 głosy)

5 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 20 min 50 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

Ptysie:

  • masło - 125 g

  • woda - 1 szklanka

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

Krem jagodowy:

  • jagody (świeże lub mrożone) - 1 szklanka

  • serek mascarpone - 250 g

  • śmietanka kremówka 36% - 250 ml

  • cukier puder - 3 łyżki

  • żelatyna - 2 łyżeczki

  • woda - 1/4 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto parzone na ptysie:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia.

Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 20-30 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu ptysie kroimy na pół lub robimy w nich dziurkę, aby wypełnić je kremem.

Krem jagodowy:

Z jagód pozbywamy się ewentualnych ogonków, myjemy je i osuszamy. Jeśli używamy jagód mrożonych to je rozmrażamy. Owoce miksujemy na gładki mus.

W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostudzenia.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone i jagody. Gdy składniki się połączą dodajemy żelatynę. Miksujemy.

Ptysie z kremem jagodowym:

Wykładamy krem jagodowy na przekrojone ptysie (lub do nich) – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.

Uwagi

Aby krem jagodowy się udał śmietanka kremówka musi być mocno schłodzona (najlepiej 12h w lodówce). Czas pieczenia ptysiów może być krótszy lub dłuższy w zależności od tego ja duże są ptysie, dlatego kontrolujemy je w piekarniku. Jeśli jagody są bardzo kwaśne i wolimy słodszy krem to go dosładzamy.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Słodko Słodka 1 miesiąc temu
Te ptysie wyglądają obłędnie, poezja :-)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.