Nektarynki w syropie
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Nektarynki w syropie robi się bardzo prosto, a w zimie mamy gotowe „lato zamknięte w słoikach”, które idealnie sprawdzi się ciast lub deserów!
|
4.4 z 5 (5 głosów) |
|
4.4 z 5 (5 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 20 min | 35 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 20 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
dojrzałe nektarynki - 3 kg
cukier - 1 kg
woda - 3 l
cynamon (opcjonalnie) - 1 szczypta
goździki (opcjonalnie) - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Nektarynki myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w plastry. Możemy je także pokroimy w ćwiartki lub ósemki. Owoce układamy w słoikach.
Zagotowujemy wodę z cukrem. Jeśli chcemy to możemy dodać goździki oraz szczyptę cynamonu, aczkolwiek nie jest to konieczne. Całość gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
Nektarynki zalewamy syropem, słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką.
Do garnka wlewamy wodę, tak aby zakrywała 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania wody nektarynki pasteryzujemy 5 minut (jeśli mamy małe słoiczki) lub 10 minut jeśli są one pojemności 500ml.
Słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gotowe nektarynki w syropie możemy jeść same, dodawać do deserów, a syrop pić rozcieńczony z wodą :)
Podziel się swoją opinią!
7 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!