pelniasmakow-banner

Nektarynki w syropie


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Nektarynki w syropie robi się bardzo prosto, a w zimie mamy gotowe „lato zamknięte w słoikach”, które idealnie sprawdzi się ciast lub deserów!

Pełnia Smaków - preloader

4.4 z 5 (5 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

4.4 z 5 (5 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 20 min 35 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • dojrzałe nektarynki - 3 kg

  • cukier - 1 kg

  • woda - 3 l

  • cynamon (opcjonalnie) - 1 szczypta

  • goździki (opcjonalnie) - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Nektarynki myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w plastry. Możemy je także pokroimy w ćwiartki lub ósemki. Owoce układamy w słoikach.

Zagotowujemy wodę z cukrem. Jeśli chcemy to możemy dodać goździki oraz szczyptę cynamonu, aczkolwiek nie jest to konieczne. Całość gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Nektarynki zalewamy syropem, słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką.

Do garnka wlewamy wodę, tak aby zakrywała 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania wody nektarynki pasteryzujemy 5 minut (jeśli mamy małe słoiczki) lub 10 minut jeśli są one pojemności 500ml.

Słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gotowe nektarynki w syropie możemy jeść same, dodawać do deserów, a syrop pić rozcieńczony z wodą :)


Podziel się swoją opinią!

7 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
asksecret 2 miesiące temu
A właściwie po co obiera się nektarynki, skoro skórka jest taka dobra (co innego omszała skórka na brzoskwiniach)? Tak tylko pytam, bo śliwek (renklod) się nie obiera przecież, a skórki podobne.
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Pichceniomania 4 lata temu
Chciałam napisać więcej, ale za każdym razem wyskakiwało info, że mój komentarz jest niecenzuralny... :/
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Pichceniomania 4 lata temu
Ja w tym roku pierwszy raz robiłam dżem z nektarynek.
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Maminek 4 lata temu
To takie słoiczki skarby, szczególnie zimą. Też mam zawsze kilka w spiżarni.
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Natalia 4 lata temu
Cudne słoiczki z latem w środku ☺
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Kuchcik 4 lata temu
Na pewno warto takie zrobić :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Martyna 4 lata temu
Muszą być pyszne :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.