pelniasmakow-banner

Meksykańskie mięso carnitas


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Dzisiaj zabieramy Was w kulinarną podróż do kraju słynącego z tacos i buritto. Mięso carnitas idealnie nadaje się do wspomnianych dań meksykańskich 🙂 Świetnie komponuje się również z tortillą!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
2 h 40 min 2 h 4 h 40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 2 h 40 min
Pieczenie 2 h
Gotowe 4 h 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • łopatka wieprzowa bez kości - 1 kg

  • kmin rzymski - 1 łyżeczka

  • suszone oregano - 2 łyżeczki

  • suszony majeranek - 1 łyżeczka

  • liście laurowe - 2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • cebula - 1 sztuka

  • pomarańcza - 1 sztuka

  • ostra papryka

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Mięso kroimy na niewielki kawałki i wkładamy do garnka wraz z obraną i przekrojoną na pół cebulą.

Wszytko posypujemy kminem, majerankiem, oregano, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek i liście laurowe.

Pomarańczę czyścimy, wyciskamy z niej sok i wszystko dodajemy do garnka (włącznie ze skórką).

Dolewamy 300 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia.

Następnie przykryty garnek z mięsem carnitas wsadzamy do piekarnika na ok 2 godziny, temp. 150 – 160 stopni.

Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy mięso z garnka i dzielimy na mniejsze kawałki.

Z powstałego sosu wyjmujemy pozostające w nim inne produkty. Sos gotujemy przez ok 10 minut aby go zredukować.

Następnie dodajemy kawałki mięsa, mieszamy. Całość podsmażamy na patelni, aby mięso się zarumieniło.

Meksykańskie mięso carnitas najlepiej smakuje podawane z tortillą i dodatkami!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.