Meksykańskie mięso carnitas
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj zabieramy Was w kulinarną podróż do kraju słynącego z tacos i buritto. Mięso carnitas idealnie nadaje się do wspomnianych dań meksykańskich 🙂 Świetnie komponuje się również z tortillą!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
2 h 40 min | 2 h | 4 h 40 min |
Przygotowanie | 2 h 40 min |
Pieczenie | 2 h |
Gotowe | 4 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
łopatka wieprzowa bez kości - 1 kg
kmin rzymski - 1 łyżeczka
suszone oregano - 2 łyżeczki
suszony majeranek - 1 łyżeczka
liście laurowe - 2 sztuki
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
pomarańcza - 1 sztuka
ostra papryka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso kroimy na niewielki kawałki i wkładamy do garnka wraz z obraną i przekrojoną na pół cebulą.
Wszytko posypujemy kminem, majerankiem, oregano, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek i liście laurowe.
Pomarańczę czyścimy, wyciskamy z niej sok i wszystko dodajemy do garnka (włącznie ze skórką).
Dolewamy 300 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia.
Następnie przykryty garnek z mięsem carnitas wsadzamy do piekarnika na ok 2 godziny, temp. 150 – 160 stopni.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy mięso z garnka i dzielimy na mniejsze kawałki.
Z powstałego sosu wyjmujemy pozostające w nim inne produkty. Sos gotujemy przez ok 10 minut aby go zredukować.
Następnie dodajemy kawałki mięsa, mieszamy. Całość podsmażamy na patelni, aby mięso się zarumieniło.
Meksykańskie mięso carnitas najlepiej smakuje podawane z tortillą i dodatkami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!