Sałatka z ogórków na zimę
Normalny
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Jedni lubią przygotowywać przetwory, inni niekoniecznie, ale jedno jest pewne – w zimie wszyscy z chęcią po nie sięgamy :) Sałatka z ogórków to sprawdzony przepis, który idealnie sprawdzi się do obiadu!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
25 min | 10 min | 35 min |
Przygotowanie | 25 min |
Gotowanie | 10 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
ogórki gruntowe - 1 1/2 kg
cebula - 2 sztuki
Zalewa:
woda - 1 1/2 szklanki
ocet 10% - 1/2 szklanki
gorczyca - 1 1/2 łyżki
sól - 1 1/2 łyżki
cukier - 4 łyżki
pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
ziele angielskie (ziarenka) - 2 sztuki
PRZYGOTOWANIE
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa mieszamy.
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.
Przygotowujemy słoiczki i do każdego nakładamy warzywa, które następnie zalewamy zalewą. Słoiczki zakręcamy.
Większy garnek wykładamy ściereczką, układamy słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości, doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy około 10 - 12 minut.
Słoiki wyciągamy, układamy denkiem do dołu na ściereczce i pozostawiamy do pełnego ostygnięcia.
Gotowa sałatka z ogórków najlepiej smakuje jako dodatek do dań obiadowych!
Uwagi
Zalewając warzywa, staramy się aby w każdym słoiczku znalazły się ziarenka gorczycy i pieprzu.
Podziel się swoją opinią!
5 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!