pelniasmakow-banner

Dżem brzoskwiniowy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Sezon na owoce i przetwory owocowe w pełni, dlatego zapraszamy na pyszny, domowy dżem brzoskwiniowy :) Dzisiaj w wersji z wanilią, która jeszcze bardziej podbija jego smak!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 2 h 2 h 15 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 2 h
Gotowe 2 h 15 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
8

  • brzoskwinie - 1 kg

  • cukier - 100 g

  • laska wanilii - 1 sztuka

  • sok z cytryny - 4 łyżki

  • masło - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Brzoskwinie myjemy, od spodu nacinamy skórkę „na krzyż” i zalewamy wrzątkiem na około minutę. Brzoskwinie odcedzamy, zdejmujemy skórki, usuwamy pestki i kroimy w plastry.

Brzoskwinie, cukier, ziarenka wanilii i sok z cytryny umieszczamy w garnku z grubszym dnem. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło (dzięki dodaniu masła nie będzie nam się tworzyła piana).

Dżem brzoskwiniowy gotujemy na małej mocy palnika, bez pokrywki około 1.5-2h, aż owoce zaczną się rozpadać. Oczywiście co jakiś czas mieszamy, aby dżem się nie przypalił. Gotowanie możemy także rozłożyć na dwa dni.

Gotowy dżem brzoskwiniowy studzimy. Jeśli lubimy większe kawałki owoców to jest on już gotowy do podania. Jeżeli natomiast lubimy gładką konsystencje to możemy przetrzeć dżem przez sitko. Oczywiście jego konsystencja zależy także od tego jak dojrzałe był owoce.

Jeśli chcemy przechować dżem w słoiczkach na zimę to rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni, wkładamy słoiczki na 15 minut. Wyciągamy słoiczki, wlewamy gorący dżem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Gotowy dżem brzoskwiniowy podajemy ze świeżym pieczywem, jako dodatek do naleśników, ciast czy tostów!

Uwagi

Jeśli brzoskwinie są mało dojrzałe i kwaśne to możemy dodać więcej cukru. Owoce mniej dojrzałe mają więcej pektyny i szybciej gęstnieją, więc zwracamy na to uwagę.Jeśli posiadamy pastę waniliową to dodajemy 1 łyżeczkę zamiast ziarenek. Aczkolwiek dżem jest pyszny także bez wanilii. Z podanej porcji wyjdą dwa mniejsze słoiczki dżemu brzoskwiniowego.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.