Dżem brzoskwiniowy


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Sezon na owoce i przetwory owocowe w pełni, dlatego zapraszamy na pyszny, domowy dżem brzoskwiniowy :) Dzisiaj w wersji z wanilią, która jeszcze bardziej podbija jego smak!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 2 h 2 h 15 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 2 h
Gotowe 2 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • brzoskwinie - 1 kg

  • cukier - 100 g

  • laska wanilii - 1 sztuka

  • sok z cytryny - 4 łyżki

  • masło - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Brzoskwinie myjemy, od spodu nacinamy skórkę „na krzyż” i zalewamy wrzątkiem na około minutę. Brzoskwinie odcedzamy, zdejmujemy skórki, usuwamy pestki i kroimy w plastry.

Brzoskwinie, cukier, ziarenka wanilii i sok z cytryny umieszczamy w garnku z grubszym dnem. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło (dzięki dodaniu masła nie będzie nam się tworzyła piana).

Dżem brzoskwiniowy gotujemy na małej mocy palnika, bez pokrywki około 1.5-2h, aż owoce zaczną się rozpadać. Oczywiście co jakiś czas mieszamy, aby dżem się nie przypalił. Gotowanie możemy także rozłożyć na dwa dni.

Gotowy dżem brzoskwiniowy studzimy. Jeśli lubimy większe kawałki owoców to jest on już gotowy do podania. Jeżeli natomiast lubimy gładką konsystencje to możemy przetrzeć dżem przez sitko. Oczywiście jego konsystencja zależy także od tego jak dojrzałe był owoce.

Jeśli chcemy przechować dżem w słoiczkach na zimę to rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni, wkładamy słoiczki na 15 minut. Wyciągamy słoiczki, wlewamy gorący dżem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Gotowy dżem brzoskwiniowy podajemy ze świeżym pieczywem, jako dodatek do naleśników, ciast czy tostów!

Uwagi

Jeśli brzoskwinie są mało dojrzałe i kwaśne to możemy dodać więcej cukru. Owoce mniej dojrzałe mają więcej pektyny i szybciej gęstnieją, więc zwracamy na to uwagę.Jeśli posiadamy pastę waniliową to dodajemy 1 łyżeczkę zamiast ziarenek. Aczkolwiek dżem jest pyszny także bez wanilii. Z podanej porcji wyjdą dwa mniejsze słoiczki dżemu brzoskwiniowego.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.