Kruche babeczki ze śliwkami
Normalny
Tani
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na kruche babeczki ze śliwkami, które wychodzą pyszne! Dajcie znać w komentarzach czy też uwielbiacie te owoce, bo my bardzo! Ciasta drożdżowe, kruche, knedle, babeczki, dżemy – wszystko co ze śliwkami wychodzi pyszne :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 20 min | 45 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
10 |
Ciasto:
mąka pszenna - 240 g
cukier puder - 50 g
zimne masło - 125 g
jogurt - 60 g
sól - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
Nadzienie:
śliwki - 500 g
przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
brązowy cukier - 2 łyżki
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
mąka
cukier puder (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Masło siekamy na kawałki, umieszczamy w misce. Następnie do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy jogurt oraz po szczypcie soli i cynamonu.
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, gdy utworzą się okruchy to zagniatamy je na jednolite ciasto, które następnie obwijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nadzienie:
Śliwki myjemy, osuszamy, pozbywamy się pestek, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika. Całość mieszamy.
Kruche babeczki ze śliwkami:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Część rozwałkowujemy (oprószając ciasto mąką) i wykładamy nim foremki na babeczki. Możemy też odrywać kawałki ciasta i wykładać nim foremki bez konieczności wałkowania. Tak przygotowane foremki wkładamy na 10 minut do lodówki.
Po tym czasie do każdej foremki nakładamy nadzienie śliwkowe i przykrywamy pozostałą częścią ciasta (może je rozwałkować, zetrzeć na grubych oczkach tarki lub odrywać kawałki i rozpłaszczać w dłoniach).
Kruche babeczki ze śliwkami pieczemy 20-25 minut, do momentu zarumienienia ciasta.
Gotowe kruche babeczki ze śliwkami serwujemy same, oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie lodów waniliowych!
Uwagi
Jeśli ciasto od góry jest mocno przyrumienione, ale obawiamy się że spód może być surowy to ustawiamy piekarnik na dolne grzanie.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!