Kruche babeczki ze śliwkami


x

Normalny

Tani

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy na kruche babeczki ze śliwkami, które wychodzą pyszne! Dajcie znać w komentarzach czy też uwielbiacie te owoce, bo my bardzo! Ciasta drożdżowe, kruche, knedle, babeczki, dżemy – wszystko co ze śliwkami wychodzi pyszne :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 20 min 45 min
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
10

Ciasto:

  • mąka pszenna - 240 g

  • cukier puder - 50 g

  • zimne masło - 125 g

  • jogurt - 60 g

  • sól - 1 szczypta

  • cynamon - 1 szczypta

Nadzienie:

  • śliwki - 500 g

  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki

  • brązowy cukier - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania foremek

  • mąka

  • cukier puder (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Masło siekamy na kawałki, umieszczamy w misce. Następnie do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy jogurt oraz po szczypcie soli i cynamonu.

Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, gdy utworzą się okruchy to zagniatamy je na jednolite ciasto, które następnie obwijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Nadzienie:

Śliwki myjemy, osuszamy, pozbywamy się pestek, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika. Całość mieszamy.

Kruche babeczki ze śliwkami:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Część rozwałkowujemy (oprószając ciasto mąką) i wykładamy nim foremki na babeczki. Możemy też odrywać kawałki ciasta i wykładać nim foremki bez konieczności wałkowania. Tak przygotowane foremki wkładamy na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie do każdej foremki nakładamy nadzienie śliwkowe i przykrywamy pozostałą częścią ciasta (może je rozwałkować, zetrzeć na grubych oczkach tarki lub odrywać kawałki i rozpłaszczać w dłoniach).

Kruche babeczki ze śliwkami pieczemy 20-25 minut, do momentu zarumienienia ciasta.

Gotowe kruche babeczki ze śliwkami serwujemy same, oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie lodów waniliowych!

Uwagi

Jeśli ciasto od góry jest mocno przyrumienione, ale obawiamy się że spód może być surowy to ustawiamy piekarnik na dolne grzanie.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Teresa 4 tygodnie temu
Super akurat mam śliwki
      Odpowiedz
Martyna 4 tygodnie temu
Uwielbiam takie babeczki, ale ze śliwkami jeszcze nie jadłam 😊
      Odpowiedz
Słodko Słodka 4 tygodnie temu
Coś na czasie, a akurat mam śliwki pod ręką, więc już wiem co poczynię :-) a tak za mną słodkie chodzi.
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.