Zapiekane awokado z jajkiem
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Zapiekane awokado z jajkiem to bardzo syte i dosyć kaloryczne śniadanie, ale jeśli jesteście na diecie ketogenicznej, białkowo-tłuszczowej, niskowęglowodanowej to z pewnością przypadnie Wam do gustu! Poza tym ilość wartości odżywczych jaką zawierają jajko i awokado jest ogromna!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
5 min | 13 min | 18 min |
Przygotowanie | 5 min |
Pieczenie | 13 min |
Gotowe | 18 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
awokado - 1 sztuka
małe jajka - 2 sztuki
sól
kolorowy pieprz
PRZYGOTOWANIE
Awokado myjemy, obkrawamy poziomo i usuwamy pestkę. Jeśli dziurki po pestce są dosyć małe i nie zmieścimy tam jajka to możemy ją bardziej wydrążyć, miąższ wykorzystać osobno, albo nie wlewać całego białka (pozostałe możemy dodać do innego dania np. omletu).
Do każdej połówki awokado wbijamy po jajku, oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane awokado układamy na blaszce do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Awokado z jajkiem pieczemy około 13 minut, tak aby białko było ścięte, ale żółtko delikatnie płynne.
Zapiekane awokado z jajkiem serwujemy z pieczywem, posypane szczypiorkiem lub w towarzystwie lekkiej sałatki.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!