pelniasmakow-banner

Malinowa panna cotta


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Malinowa panna cotta – pyszna, orzeźwiająca i wbrew pozorom prosta do zrobienia :) Polecamy spróbować, nie pożałujecie :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

Panna cotta:

  • śmietanka 30% - 400 ml

  • mleko 3.2% - 400 ml

  • cukier - 100 g

  • żelatyna - 4 łyżki

  • cukier z wanilią - 1 łyżeczka

  • woda - 100 ml

Mus malinowy:

  • maliny - 400 g

  • galaretka malinowa (proszek) - 77 g

  • cukier - 2 łyżeczki

  • sok z cytryny - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta:

Do kubka wlewamy 100ml zimnej wody i dodajemy 4 (płaskie!) łyżki żelatyny czyi 28g. Mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznienie.

Mleko, śmietankę, cukier, cukier z wanilią podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu pełnego rozpuszczenia cukru.

Gorące mleko ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyny całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Dla pewności panna cottę możemy przelać przez sitko do innego rondelka.

Bierzemy naczynie żaroodporne lub prostokątną formę do ciasta. Na środku układamy 1-2 ściereczki kuchenne.

Delikatnie przelewamy pannacottę do szklanek i układamy je oparte o brzegi formy do ciasta, z drugiej strony zabezpieczone ściereczką, tak aby zawartość zastygała po skosie. Chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.

Mus malinowy:

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody (niecała szklanka) i odstawiamy do ostudzenia.

Maliny myjemy, osuszamy i blenduejmy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy galaretkę, blendujemy do połączenia składników.

Malinowa panna cotta:

Na „krzywo” stężałą panna cottę wylewamy mus malinowy. Szklanki ustawiamy pionowo w lodówce i chłodzimy do czasu, aż mus stężeje.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.