Malinowa panna cotta
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Malinowa panna cotta – pyszna, orzeźwiająca i wbrew pozorom prosta do zrobienia :) Polecamy spróbować, nie pożałujecie :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
Panna cotta:
śmietanka 30% - 400 ml
mleko 3.2% - 400 ml
cukier - 100 g
żelatyna - 4 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
woda - 100 ml
Mus malinowy:
maliny - 400 g
galaretka malinowa (proszek) - 77 g
cukier - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Panna cotta:
Do kubka wlewamy 100ml zimnej wody i dodajemy 4 (płaskie!) łyżki żelatyny czyi 28g. Mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznienie.
Mleko, śmietankę, cukier, cukier z wanilią podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu pełnego rozpuszczenia cukru.
Gorące mleko ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyny całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Dla pewności panna cottę możemy przelać przez sitko do innego rondelka.
Bierzemy naczynie żaroodporne lub prostokątną formę do ciasta. Na środku układamy 1-2 ściereczki kuchenne.
Delikatnie przelewamy pannacottę do szklanek i układamy je oparte o brzegi formy do ciasta, z drugiej strony zabezpieczone ściereczką, tak aby zawartość zastygała po skosie. Chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.
Mus malinowy:
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody (niecała szklanka) i odstawiamy do ostudzenia.
Maliny myjemy, osuszamy i blenduejmy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy galaretkę, blendujemy do połączenia składników.
Malinowa panna cotta:
Na „krzywo” stężałą panna cottę wylewamy mus malinowy. Szklanki ustawiamy pionowo w lodówce i chłodzimy do czasu, aż mus stężeje.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!