pelniasmakow-banner

Ciasto maślane (Butterkuchen)


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Ciasto maślane (Butterkuchen) to propozycja na pyszny deser dla zabieganych! Jest bardzo popularne w Niemczech, skąd pochodzi, ale i u nas zyskuje coraz większe grono miłośników, z uwagi na to że robi je się 10 minut, a smakuje doskonale!

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (8 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (8 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 20 min 30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Ciasto maślane:

  • mąka pszenna - 200 g

  • cukier - 200 g

  • śmietanka 30% - 200 g

  • jajka - 3 sztuki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe - 200 g

  • mleko - 6 łyżek

  • masło - 120 g

  • cukier - 100 g

PRZYGOTOWANIE

Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy do połączenia składników i dodajemy śmietankę z esencją waniliową. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut.

W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy płatki migdałowe, mieszamy. Polewę migdałową wylewamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie i pieczemy ponownie 10 minut.

Jeśli po tym czasie migdały nie będą delikatnie przyrumienione to dopiekamy butterkuchen jeszcze 5 minut.

Gotowe ciasto maślane możemy podawać samo lub oprószone cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Arek 2 lata temu
Szkoda ze tak rzadko sa podawane wymiary formy
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Patrycja Reszko 4 lata temu
Bardzo ciekawe ciasto!
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.