Ciasto maślane (Butterkuchen)
Łatwy
Przystępny
Ciasto maślane (Butterkuchen) to propozycja na pyszny deser dla zabieganych! Jest bardzo popularne w Niemczech, skąd pochodzi, ale i u nas zyskuje coraz większe grono miłośników, z uwagi na to że robi je się 10 minut, a smakuje doskonale!
|
4 z 5 (8 głosów) |
|
4 z 5 (8 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 20 min | 30 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto maślane:
mąka pszenna - 200 g
cukier - 200 g
śmietanka 30% - 200 g
jajka - 3 sztuki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Dodatkowo:
płatki migdałowe - 200 g
mleko - 6 łyżek
masło - 120 g
cukier - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy do połączenia składników i dodajemy śmietankę z esencją waniliową. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy płatki migdałowe, mieszamy. Polewę migdałową wylewamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie i pieczemy ponownie 10 minut.
Jeśli po tym czasie migdały nie będą delikatnie przyrumienione to dopiekamy butterkuchen jeszcze 5 minut.
Gotowe ciasto maślane możemy podawać samo lub oprószone cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!