Tort naleśnikowy
Normalny
Przystępny
Tort naleśnikowy z masą mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia! A dodatkowe przełamanie konfiturą wiśniową dodaje smaku i charakteru :) Tort naleśnikowy prezentuje się naprawdę elegancko, a robi się go szybko i bez pieczenia!
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
45 min |
Przygotowanie | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Naleśniki:
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
olej - 3 łyżki
cukier - 1 łyżka
woda gazowana - 3/4 szklanki
Krem mascarpone:
śmietanka kremówka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
konfitura wiśniowa
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki:
Wszystkie składniki poza mąką umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Krem mascarpone:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Tort naleśnikowy:
Naleśniki przekładamy kremem mascarpone i ozdabiamy konfiturą wiśniową (możemy ją także dać do środka).
Jeśli chcemy aby tort wyglądał jeszcze bardziej elegancko to możemy z zewnątrz także posmarować go masą mascarpone i ozdobić świeżymi owocami.
Uwagi
Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka kremówka była co najmniej 12h w lodówce! Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto na naleśniki jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!