pelniasmakow-banner

Złote mleko


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Złote mleko to samo zdrowie! Aktualnie medycyna dysponuje wieloma badaniami potwierdzającymi prozdrowotne działanie kurkumy. Można tu wymienić przede wszystkim działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, ponadto ma ona zastosowanie w leczeniu problemów z wątrobą, czy układem pokarmowym. Dlatego zapraszamy do spróbowania złotego mleka i włączenia go do swojej diety zwłaszcza, że przygotowuje je się szybko, a jest naprawdę smaczne!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (5 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (5 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
3 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 3 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
1

  • pasta z kurkumy - 1 łyżeczka

  • mleko (roślinne lub zwierzęce) - 1 szklanka

  • masło klarowane - 1 łyżeczka

  • cynamon cejloński - 1 szczypta

  • miód

Pasta z kurkumy:

  • kurkuma ekologiczna - 2 łyżki

  • przegotowana woda - 1/2 szklanki

  • czarny pieprz świeżo mielony - 3 szczypty

PRZYGOTOWANIE

Złote mleko:

Przygotowanie złotego mleka jest bardzo proste: do szklanki ciepłego mleka dodajemy pastę z kurkumy, masło klarowane, szczyptę cynamonu i dosładzamy miodem do smaku.

Całość mieszamy, aby masło się rozpuściło i pijemy.

Pasta z kurkumy:

W rondelku z grubszym dnem lub na małej patelni umieszczamy 2 łyżki kurkumy (mogą być dosyć kopiate), wodę, pieprz (nie pomijamy go!) i całość podgrzewamy na małym ogniu.

Od momentu wrzenia pastę gotujemy około 8-10 minut, mieszając aby się nie przypaliła.

Jeśli pasta będzie bardzo gęsta to możemy dodać odrobinę więcej wody.

Gotową pastę z kurkumy przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Z podanej ilości możemy wykonać kilka porcji złotego mleka.

Uwagi

Jeśli pijemy złote mleko powoli to musimy co jakiś czas je zamieszać, ponieważ kurkuma może osadzać się na dnie szklanki. W przepisie nie pomijamy pieprzu, ponieważ dzięki niemu lepiej przyswaja się kurkumina zawarta w kurkumie (najcenniejszy, prozdrowotny składnik).


Podziel się swoją opinią!

9 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
napiecyku 5 lat temu
Czytałam o tym mleku, ale nie znam smaku, mogę sobie tylko wyobrazić. Muszę spróbować :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Kamila 5 lat temu
Już kiedyś słyszałam o tym mleku, koniecznie muszę wypróbować :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Di bloguje 5 lat temu
Muszę wypróbować <3
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
neliada 5 lat temu
Ciekawy przepis, warty wypróbowania :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Myślipotarganej.pl 5 lat temu
Ciekawy pomysł na chłodne dni
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Ewa 5 lat temu
Zimową porą przygotowuję złote mleko z dodatkiem miodu. Rewelacja. Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.ewa-gotuje.pl/ na zdrowy sok, dżem i nalewkę z owoców czarnego bzu.
1    Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Martyna 5 lat temu
Jestem ciekawa, czy posmakowałoby mi takie złote mleko :)
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Kasia Futka 5 lat temu
Zrobię na pewno! :) Uwielbiam kurkumę! <3 Codziennie zaczynam dzień od kurkumowego szota, a takie smaczne urozmaicenie będzie idealne!
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Natalia 5 lat temu
Samo zdrowie ☺
2    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.