Złote mleko

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek
Złote mleko to samo zdrowie! Aktualnie medycyna dysponuje wieloma badaniami potwierdzającymi prozdrowotne działanie kurkumy. Można tu wymienić przede wszystkim działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, ponadto ma ona zastosowanie w leczeniu problemów z wątrobą, czy układem pokarmowym. Dlatego zapraszamy do spróbowania złotego mleka i włączenia go do swojej diety zwłaszcza, że przygotowuje je się szybko, a jest naprawdę smaczne!
|
![]() 5 z 5 (5 głosów) |
|
![]() 5 z 5 (5 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
3 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 3 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
1 |
pasta z kurkumy - 1 łyżeczka
mleko (roślinne lub zwierzęce) - 1 szklanka
masło klarowane - 1 łyżeczka
cynamon cejloński - 1 szczypta
miód
Pasta z kurkumy:
kurkuma ekologiczna - 2 łyżki
przegotowana woda - 1/2 szklanki
czarny pieprz świeżo mielony - 3 szczypty
PRZYGOTOWANIE
Złote mleko:
Przygotowanie złotego mleka jest bardzo proste: do szklanki ciepłego mleka dodajemy pastę z kurkumy, masło klarowane, szczyptę cynamonu i dosładzamy miodem do smaku.
Całość mieszamy, aby masło się rozpuściło i pijemy.
Pasta z kurkumy:
W rondelku z grubszym dnem lub na małej patelni umieszczamy 2 łyżki kurkumy (mogą być dosyć kopiate), wodę, pieprz (nie pomijamy go!) i całość podgrzewamy na małym ogniu.
Od momentu wrzenia pastę gotujemy około 8-10 minut, mieszając aby się nie przypaliła.
Jeśli pasta będzie bardzo gęsta to możemy dodać odrobinę więcej wody.
Gotową pastę z kurkumy przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Z podanej ilości możemy wykonać kilka porcji złotego mleka.
Uwagi
Jeśli pijemy złote mleko powoli to musimy co jakiś czas je zamieszać, ponieważ kurkuma może osadzać się na dnie szklanki. W przepisie nie pomijamy pieprzu, ponieważ dzięki niemu lepiej przyswaja się kurkumina zawarta w kurkumie (najcenniejszy, prozdrowotny składnik).
Podziel się swoją opinią!
9 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!








