pelniasmakow-banner

Wegański biszkopt


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Baza do większości tortów to oczywiście biszkopt. Niestety ten klasyczny zawiera jajka, co może być problematyczne dla wegan jak i osób z nietolerancjami. Dlatego zapraszamy na pyszny wegański biszkopt, który można też wykonać z mąki bezglutenowej, dzięki czemu pozbędziemy się glutenu :)

Pełnia Smaków - preloader

3.64 z 5 (11 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

3.64 z 5 (11 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 40 min 50 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

  • mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa - 2 szklanki

  • mleko sojowe - 1 1/2 szklanki

  • olej - 1/2 szklanki

  • cukier/ksylitol - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy - 2 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 3-4 minuty.

Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Uwagi

Biszkopt może być wykonany z mąki pszennej lub bezglutenowej. Najlepiej użyć mieszanki bezglutenowej do wypieków – z takiej mąki biszkopt się uda, za inne nie ręczymy. Przepis jest na formę o średnicy 24cm. Biszkopt z takiej ilości składników osiągnie wysokość około 3-4 cm przy mące pszennej, jeśli użyjemy bezglutenowej to może być ciut niższy.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Gonzi 1 rok temu
Czy można użyć mleka owsianego zamiast sojowego? 🙂
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Daria 1 rok temu
Robiłam dziś z mąki orkiszowej jasnej. Wyszedł 😍
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
napiecyku 4 lata temu
Wyszedł pięknie, taki wysoki, mam ochotę na ten przepis <3
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.