Wegański biszkopt
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Baza do większości tortów to oczywiście biszkopt. Niestety ten klasyczny zawiera jajka, co może być problematyczne dla wegan jak i osób z nietolerancjami. Dlatego zapraszamy na pyszny wegański biszkopt, który można też wykonać z mąki bezglutenowej, dzięki czemu pozbędziemy się glutenu :)
|
3.64 z 5 (11 głosów) |
|
3.64 z 5 (11 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 40 min | 50 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
cukier/ksylitol - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 3-4 minuty.
Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Uwagi
Biszkopt może być wykonany z mąki pszennej lub bezglutenowej. Najlepiej użyć mieszanki bezglutenowej do wypieków – z takiej mąki biszkopt się uda, za inne nie ręczymy. Przepis jest na formę o średnicy 24cm. Biszkopt z takiej ilości składników osiągnie wysokość około 3-4 cm przy mące pszennej, jeśli użyjemy bezglutenowej to może być ciut niższy.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!