Ciasteczka brzoskwinie


x

Normalny

Tani


Ciasteczka brzoskwinie to przepyszny deser do kawy lub herbaty! Wyglądają obłędnie i smakują pysznie. Z pewnością zachwycą zwłaszcza najmłodszych :)

5 z 5 (3 głosy)

5 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 18 min 48 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 18 min
Gotowe 48 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
30

Ciasteczka:

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 500 g

  • mąka pszenna - 40 g

  • drobny cukier - 200 g

  • cukier waniliowy - 2 łyżki

  • olej - 250 ml

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • dżem brzoskwiniowy - 1 szklanka

  • mleko - 1 szklanka

  • drobny cukier - 1/2 szklanki

  • żółty i pomarańczowy barwnik spożywczy

  • listki mięty do ozdoby

PRZYGOTOWANIE

W misce roztrzepujemy widelcem jajka, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej, esencję waniliową, proszek do pieczenia i 40g mąki (około 4 łyżki).

Całość mieszamy i odstawiamy na 60 minut.

Po tym czasie dodajemy 500g mąki i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 18 minut. Powinny być one lekko przyrumienione, zatem raczej nie trzymamy ich w piekarniku dłużej niż 20 minut. Ciastka studzimy na kratce.

Upieczone ciasteczka delikatnie wydrążamy od spodu łyżeczką, tak aby powstał nam mały dołek.

Okruchy z wydrążonych ciastek mieszamy z dżemem.

Mleko dzielimy na dwie części i każdą barwimy na inny kolor. Drobny cukier wysypujemy na talerzyk.

Dołek każdego ciasteczka wypełniamy dżemem i łączymy ciastka w pary. Następnie każdą brzoskwinkę zanurzamy na kilka sekund w barwniku, pół w pomarańczowym i pół w żółtym.

Ciasteczka brzoskwinie na koniec obtaczamy w drobnym cukrze, układamy na kratce i odstawiamy.

Gotowe ciastka brzoskwinie serwujemy przyozdobione listkami mięty.

Uwagi

Ciasto będzie mocno klejące, zatem ciasteczka formujemy dłońmi oprószonymi mąką. Ciasteczka brzoskwinie można przechowywać do 5 dni w zamkniętym pojemniku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.