Ciastka z białą czekoladą i żurawiną
Łatwy
Przystępny
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną to przepyszny deser, który przygotowuje się prosto i co najważniejsze, zawsze się udaje :) Oczywiście zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej – ciastka wyjdą równie smakowite!
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 10 min | 25 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
18 |
mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
masło 82% tłuszczu - 120 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
drobny cukier - 1/2 szklanki
suszona żurawina - 1 szklanka
posiekana biała czekolada - 1/2 szklanki
esencja waniliowa/migdałowa - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko oraz esencję waniliową.
Do masy maślanej dodajemy mąkę. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.
Do masy na ciastka dodajemy białą czekoladę i żurawinę, mieszamy do połączenia składników.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy ciasto łyżką, formujemy kuleczki, układamy na blaszkach zachowując spore odstępy i bardzo delikatnie spłaszczamy od góry widelcem. Blaszki wkładamy do lodówki na 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciastka pieczemy około 10 minut. Jeśli nasze kuleczki są bardzo małe to oczywiście pieczemy krócej.
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną studzimy na blaszce, serwujemy, gdy będą całkowicie zimne.
Uwagi
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do pieczenia używamy funkcji termoobieg. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie, dlatego czekamy aż w pełni wystygną.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!