Sernik oreo
Normalny
Drogi
Dzisiaj dorzucamy kolejny przepis na rewelacyjny sernik – tym razem sernik oreo :) Robi się go bardzo prosto, bez pieczenia, jest to co prawda bomba kaloryczna, ale tak pyszna że ciężko nie sięgnąć po drugi kawałek!
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Spód:
ciasteczka oreo - 300 g
masło - 150 g
Masa serowa:
twaróg na sernik - 1 kg
cukier puder - 1 szklanka
śmietanka kremówka 36% - 1 szklanka
żelatyna - 3 łyżki
esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki
gorąca woda - 1/2 szklanki
Dodatkowo:
ciasteczka oreo do dekoracji
czekolada gorzka/mleczna do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Ciasteczka oreo rozdrabniamy lub mielmy. Masło rozpuszczamy. Ciastka łączmy z masłem i dokładnie mieszamy.
Spód formy o średnicy 22cm wykładamy połową masy ciasteczkowej i wkładamy do lodówki. Pozostałą część pozostawiamy na blacie.
Masa serowa:
W gorącej wodzie (0.5 szklanki) rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.
W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy cukier puder, esencję waniliową i miksujemy.
W osobnej misie miksujemy śmietankę kremówkę na sztywno.
Łączymy delikatnie łyżką masę twarogową z ubitą śmietanką. Następnie dodajemy żelatynę i całość miksujemy krótko, do połączenia składników.
Sernik oreo:
Na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek wykładamy połowę masy serowej, na nią pozostałą masę ciasteczkową i całość przykrywamy resztą masy serowej.
Sernik oreo ozdabiamy wkładając pionowo ciastka i oprószając kawałkami czekolady (może być starta lub posiekana).
Sernik oreo chłodzimy kilka godzin przed podaniem.
Uwagi
Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej całą noc w lodówce. 1 szklanka to 250 ml.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!