Odwrócone ciasto bananowe

Normalny

Tani
Karmelowo, bananowo, słodko i pysznie :) Do kawki polecamy proste i pyszne odwrócone ciasto bananowe!
|
![]() 5 z 5 (3 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (3 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 30 min | 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
Karmel:
cukier - 1/2 szklanki
masło - 50 g
esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki
woda - 1 1/2 łyżeczki
Ciasto bananowe:
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 1/2 szklanki
drobny cukier - 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 6 łyżek
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
cynamon (opcjonalnie) - 1 szczypta
Dodatkowo:
dojrzałe banany - 3 sztuki
lody do podania
PRZYGOTOWANIE
Karmel:
W rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki na karmel. Robimy to na małym ogniu, często mieszając.
Gdy uzyskamy ładny karmelowy kolor i gęstszą konsystencję wylewamy karmel do szczelnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Banany obieramy, kroimy w paski i układamy na karmelu.
Odwrócone ciasto bananowe:
Jajka ubijamy na pulchną masę, następnie powoli dodajemy cukier, cynamon i esencję waniliową. Gdy składniki się połączą dolewamy olej.
Mąki i proszek do pieczenie przesiewamy i dodajemy do ciasta, cały czas miksując.
Na przygotowaną wcześniej formę z karmelem i bananami przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i czekamy około 5-10 minut. Następnie delikatnie odwracamy je na paterę, tak aby banany znalazły się na górze.
Odwrócone ciasto bananowe serwujemy jeszcze ciepłe z lodami!
Uwagi
Przepis jest na okrągłą formę o średnicy 20cm. Czasami zdarza się, że karmel może delikatnie przeciekać, dlatego polecamy podstawiać w piekarniku (półkę niżej) blaszkę.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!
