Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to przepyszne połączenie smaków, a jak dodamy do tego podprażone orzechy to można jeść i jeść :)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
sałata rzymska (poszarpana) - 2 garście
gruszka (duża) - 1 sztuka
ser pleśniowy lazur - 60 g
seler naciowy (łodyga) - 1 sztuka
orzechy włoskie - 1 garść
Sos miodowy:
oliwa z oliwek - 5 łyżek
płynny miód - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Gruszkę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdko, a następnie kroimy ją w plastry.
Łodygę selera naciowego również myjemy, osuszamy i kroimy po skosie na mniejsze kawałki (wielkość zależy od nas).
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, małym ogniu do lekkiego zarumieniania. Pamiętamy o mieszaniu, aby się nie przypaliły.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Sos miodowy:
W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Próbujemy sos i w razie potrzeby go doprawiamy lub dokwaszamy cytryną.
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym:
Na większym talerzu układamy sałatę rzymską (możemy też składniki rozłożyć na dwa mniejsze talerze).
Na sałacie układamy selera naciowego, gruszkę, ser lazur, całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem miodowym.
Gotowa sałatka z gruszką i serem pleśniowym powinna być podawana zaraz po przyrządzeniu.
Uwagi
Jeśli nie przepadamy za charakterystycznym smakiem selera naciowego to możemy go pominąć. Zamiast sałaty rzymskiej możemy użyć gotowej mieszanki sałat.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!