Tarta z jabłkami i rodzynkami
Normalny
Przystępny
Bez jajek
Jesienne zapachy to przede wszystkim aromat korzennych przypraw, cynamonu i szarlotki :) Dzisiaj pozostajemy w tym klimacie i do kawki będzie tarta z jabłkami i rodzynkami!
|
4 z 5 (4 głosy) |
|
4 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 50 min | 1 h 20 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Ciasto:
mąka pszenna - 350 g
masło - 250 g
cukier - 2 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
zimna woda - 7 łyżek
Nadzienie:
jabłka - 2 kg
rodzynki - 1 garść
orzechy - 1 garść
cukier - 80 g
przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
Dodatkowo:
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, solą i wkładamy na kwadrans do zamrażalnika.
Masło kroimy szybko w kostkę, dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto.
Następnie dodajemy 5 łyżek zimnej wody, zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche to dodajemy pozostałe dwie łyżki.
Ciasto kruche zagniatamy około 3-4 minuty, po tym czasie dzielimy je na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą, zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na 35 minut.
Formę do tarty o średnicy 26cm smarujemy tłuszczem, a piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Większą porcję ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nią formę, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążenie (np. mniejsza, ceramiczna forma do pieczenia, groch itp.).
Spód do tarty pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy 10 minut.
Nadzienie z jabłkami i rodzynkami:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni (małym ogniu!), często mieszając do delikatnego zarumienienia.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawą do piernika.
Owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu około 7-8 minut.
Tarta z jabłkami i rodzynkami:
Z lodówki wyciągamy pozostałe ciasto, rozwałkowujemy je cienko i kroimy na paski. Możemy także zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka wymieszane z podprażonymi orzechami i rodzynkami.
Na owoce nakładamy paski ciasta, przeplatając je lub posypujemy jabłka startym ciastem.
Tak przygotowana tarta z jabłkami powinna być pieczona 25-30 minut do zarumienienia ciasta.
Gotową i ostudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi
Jeśli bardzo się spieszymy to możemy pominąć wkładanie mąki z cukrem i solą do zamrażalnika, aczkolwiek ten krok pomaga uzyskać bardziej kruche ciasto.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!