pelniasmakow-banner

Tarta z jabłkami i rodzynkami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Jesienne zapachy to przede wszystkim aromat korzennych przypraw, cynamonu i szarlotki :) Dzisiaj pozostajemy w tym klimacie i do kawki będzie tarta z jabłkami i rodzynkami!

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (4 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (4 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 50 min 1 h 20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

Ciasto:

  • mąka pszenna - 350 g

  • masło - 250 g

  • cukier - 2 1/2 łyżeczki

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • zimna woda - 7 łyżek

Nadzienie:

  • jabłka - 2 kg

  • rodzynki - 1 garść

  • orzechy - 1 garść

  • cukier - 80 g

  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki

  • sok z cytryny - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, solą i wkładamy na kwadrans do zamrażalnika.

Masło kroimy szybko w kostkę, dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto.

Następnie dodajemy 5 łyżek zimnej wody, zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche to dodajemy pozostałe dwie łyżki.

Ciasto kruche zagniatamy około 3-4 minuty, po tym czasie dzielimy je na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą, zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na 35 minut.

Formę do tarty o średnicy 26cm smarujemy tłuszczem, a piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Większą porcję ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nią formę, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążenie (np. mniejsza, ceramiczna forma do pieczenia, groch itp.).

Spód do tarty pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy 10 minut.

Nadzienie z jabłkami i rodzynkami:

Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni (małym ogniu!), często mieszając do delikatnego zarumienienia.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawą do piernika.

Owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu około 7-8 minut.

Tarta z jabłkami i rodzynkami:

Z lodówki wyciągamy pozostałe ciasto, rozwałkowujemy je cienko i kroimy na paski. Możemy także zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka wymieszane z podprażonymi orzechami i rodzynkami.

Na owoce nakładamy paski ciasta, przeplatając je lub posypujemy jabłka startym ciastem.

Tak przygotowana tarta z jabłkami powinna być pieczona 25-30 minut do zarumienienia ciasta.

Gotową i ostudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi

Jeśli bardzo się spieszymy to możemy pominąć wkładanie mąki z cukrem i solą do zamrażalnika, aczkolwiek ten krok pomaga uzyskać bardziej kruche ciasto.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
https://apetycznie-klasycznie.pl/ 4 lata temu
Idealne ciasto na jesień :) pięknie wygląda i kusi, żeby spróbować :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.