Likier pomarańczowy
Normalny
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Okres zimowy, a zwłaszcza Świąt Bożego Narodzenia wielu kojarzy się z zapachem i smakiem pomarańczy, dlatego zapraszamy na przepyszny likier pomarańczowy z delikatnym korzennym aromatem :) Likier pomarańczowy wymaga leżakowania, dlatego warto przygotować go z wyprzedzeniem!
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
30 min | 5 min | 35 min |
Przygotowanie | 30 min |
Gotowanie | 5 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
pomarańcze - 5 sztuk
brandy - 500 ml
woda - 100 ml
cukier - 1/2 szklanki
Do podania:
przyprawa korzenna (opcjonalnie) - 1 szczypta
laski cynamonu (opcjonalnie)
plastry pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy z nich skórkę (tylko pomarańczową, unikamy białej części!).
Do butelki lub słoika wkładamy skórkę pomarańczową, zalewamy brandy i odstawiamy na 30 dni w chłodne miejsce. Staramy się także raz dziennie potrząsać naczyniem.
Po upływie 30 dni odcedzamy brandy, skórki pomarańczowe wyrzucamy.
Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy do pełnego rozpuszczenia. Studzimy.
Syrop cukrowy dodajemy do brandy i odstawiamy na 6-7 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie likier pomarańczowy przelewamy dwukrotnie przez filtr do kawy i przelewamy do butelki.
Gotowy likier pomarańczowy odkładamy na 2 miesiące. Po tym czasie będzie w pełni gotowy!
Likier pomarańczowy serwujemy oprószony szczyptą korzennych przypraw lub z laską cynamonu i plasterkiem pomarańczy. Likier nadaje się także idealnie do ciast i deserów!
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!