Naleśniki z serkiem cynamonowym
Normalny
Przystępny
Naleśniki lubi chyba każdy – na słodko z dżemem, czekoladą czy też na słono. Dzisiaj zapraszamy na pyszne naleśniki z serkiem cynamonowym, które idealnie sprawdzą się na jesienne dni!
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Naleśniki:
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
olej - 3 łyżki
cukier - 1 łyżka
woda gazowana - 3/4 szklanki
Serek cynamonowy:
serek mascarpone - 500 g
serek homogenizowany waniliowy - 120 g
cukier puder - 4 łyżki
cynamon cejloński - 1 1/2 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
rodzynki (opcjonalnie) - 1 garść
jabłka/gruszki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki:
Wszystkie składniki poza mąką umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Serek cynamonowy:
W misce umieszczamy serek mascarpone, serek waniliowy, cukier, cynamon, sok z cytryny. Całość miksujemy lub dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Próbujemy serek cynamonowy i doprawiamy w razie potrzeby do smaku.
Naleśniki z serkiem cynamonowym:
Na naleśniki nakładamy serek cynamonowy i opcjonalnie rodzynki, pokrojone w kostkę jabłka/gruszki.
Naleśniki zawijamy i serwujemy na ciepło lub zimno.
Uwagi
Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto na naleśniki jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!