Ciasto kokosowe z białą czekoladą


x

Łatwy

Tani


Ciasto kokosowe z białą czekoladą, a w zasadzie ciasto jogurtowe z dodatkiem kokosa i białej czekolady to super przepis na tak zwaną „ostatnią chwilę”. Robi się je prosto i szybko, a smak - pychota! Zapraszamy do spróbowania!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 45 min 1 h
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • biała czekolada - 100 g

  • jogurt naturalny - 1 szklanka

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • jajka - 2 sztuki

  • drobny cukier do wypieków - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • olej - 4 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • wiórki kokosowe - 1/2 szklanki

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • owoce (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Białą czekoladę siekamy, a wiórki kokosowe delikatnie prażymy na suchej patelni, małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliły. Aczkolwiek jeśli bardzo się spieszymy, prażenie wiórków nie jest konieczne.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powinno to zająć około 6-7 minut.

Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurt, esencję waniliową i olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Zmieszamy obroty miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.

Do ciasta jogurtowego dodajemy posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe – całość mieszamy delikatnie łyżką.

Formę do ciasta o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto kokosowe z białą czekoladą pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, w razie potrzeby dopiekamy kilka minut.

Gotowe ciasto jogurtowe z kokosem serwujemy oprószone cukrem pudrem i opcjonalnie w towarzystwie owoców.

Uwagi

Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.


Podziel się swoją opinią!

3 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Słodko Słodka 2 tygodnie temu
Zdecydowanie moje smaki, kokos i biała czekolada uwielbiam :-)
      Odpowiedz
Pichceniomania 2 tygodnie temu
Tak lubię kokosa, a tak rzadko go wykorzystuję. Dzięki za inspirację, już wiem jaka słodkość powstanie w mojej kuchni jako następna :)
      Odpowiedz
Jagoda 2 tygodnie temu
Powstała nowa grupa dla blogerów kulinarnych (post gościnny również jest), osób prowadzących Instagram czy funpage, która ma na celu wzajemne promowanie swoich kanałów w social media, budowanie zasięgów i promowanie. Chętny? - zapraszam! https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.