Ciasto kokosowe z białą czekoladą
Łatwy
Tani
Ciasto kokosowe z białą czekoladą, a w zasadzie ciasto jogurtowe z dodatkiem kokosa i białej czekolady to super przepis na tak zwaną „ostatnią chwilę”. Robi się je prosto i szybko, a smak - pychota! Zapraszamy do spróbowania!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 45 min | 1 h |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
biała czekolada - 100 g
jogurt naturalny - 1 szklanka
mąka pszenna - 2 szklanki
jajka - 2 sztuki
drobny cukier do wypieków - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
olej - 4 łyżki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
Dodatkowo:
cukier puder
owoce (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Białą czekoladę siekamy, a wiórki kokosowe delikatnie prażymy na suchej patelni, małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliły. Aczkolwiek jeśli bardzo się spieszymy, prażenie wiórków nie jest konieczne.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powinno to zająć około 6-7 minut.
Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurt, esencję waniliową i olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zmieszamy obroty miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.
Do ciasta jogurtowego dodajemy posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe – całość mieszamy delikatnie łyżką.
Formę do ciasta o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto kokosowe z białą czekoladą pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, w razie potrzeby dopiekamy kilka minut.
Gotowe ciasto jogurtowe z kokosem serwujemy oprószone cukrem pudrem i opcjonalnie w towarzystwie owoców.
Uwagi
Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!