Zupa-krem z zielonych warzyw
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Zupa-krem z zielonych warzywa to postne danie, które idealnie sprawdzi się dla osób na diecie dr Dąbrowskiej, zwanej też postem Daniela lub dietą warzywno – owocową. Ale nie tylko! Zupa jest naprawdę smaczna, zatem możemy ją przygotować również poza postem, wzbogacając o np. grzanki. Byliście kiedyś na poście dr Dąbrowskiej? Jak Wasze doświadczenia? Dajcie znać w komentarzach :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 30 min | 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 30 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
cukinia (mała) - 1 sztuka
brokuł - 1 sztuka
marchewka - 2 sztuki
pietruszka (korzeń) - 2 sztuki
por - 1 sztuka
cebula - 1/2 sztuki
seler - 1/4 sztuki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
przyprawa curry - 1/3 łyżeczki
pieprz ziołowy - 1/3 łyżeczki
ziele angielskie - 2 ziarenka
listki laurowe - 2 sztuki
sól
pieprz
Dodatkowo:
czerwona papryka
PRZYGOTOWANIE
Pietruszkę, marchewkę, selera, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cukinię, pora i brokuła myjemy. Cukinię i pora również kroimy w kostkę, a brokuła dzielmy na różyczki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy, curry, pieprz ziołowy, szczyptę soli, ziele angielskie i listki laurowe.
Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa na 1-1.5 cm i gotujemy 30 minut.
Gdy warzywa będą miękkie to zupę blendujemy na gładki krem.
Zupę – krem próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa-krem z zielonych warzyw najlepiej smakuje posypana pokrojoną w kostkę czerwoną papryką.
Uwagi
Jeśli zupa-krem z zielonych warzyw będzie dla nas za gęsta po zblendowaniu to rozcieńczamy ją wodą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!