pelniasmakow-banner

Zupa-krem z zielonych warzyw


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Zupa-krem z zielonych warzywa to postne danie, które idealnie sprawdzi się dla osób na diecie dr Dąbrowskiej, zwanej też postem Daniela lub dietą warzywno – owocową. Ale nie tylko! Zupa jest naprawdę smaczna, zatem możemy ją przygotować również poza postem, wzbogacając o np. grzanki. Byliście kiedyś na poście dr Dąbrowskiej? Jak Wasze doświadczenia? Dajcie znać w komentarzach :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 30 min 40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • cukinia (mała) - 1 sztuka

  • brokuł - 1 sztuka

  • marchewka - 2 sztuki

  • pietruszka (korzeń) - 2 sztuki

  • por - 1 sztuka

  • cebula - 1/2 sztuki

  • seler - 1/4 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • przyprawa curry - 1/3 łyżeczki

  • pieprz ziołowy - 1/3 łyżeczki

  • ziele angielskie - 2 ziarenka

  • listki laurowe - 2 sztuki

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • czerwona papryka

PRZYGOTOWANIE

Pietruszkę, marchewkę, selera, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Cukinię, pora i brokuła myjemy. Cukinię i pora również kroimy w kostkę, a brokuła dzielmy na różyczki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy, curry, pieprz ziołowy, szczyptę soli, ziele angielskie i listki laurowe.

Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa na 1-1.5 cm i gotujemy 30 minut.

Gdy warzywa będą miękkie to zupę blendujemy na gładki krem.

Zupę – krem próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa-krem z zielonych warzyw najlepiej smakuje posypana pokrojoną w kostkę czerwoną papryką.

Uwagi

Jeśli zupa-krem z zielonych warzyw będzie dla nas za gęsta po zblendowaniu to rozcieńczamy ją wodą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.