Placuszki dyniowe
Normalny
Przystępny
Jesień wcale nie musi być ponura i brzydka, zwłaszcza że koloru dodają jej złote liście i.. dynia! Można z niej przygotować przepyszne zupy, ciasta i placuszki dyniowe :) Na te ostatnie dzisiaj zapraszamy!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
18 |
mąka pszenna - 1 szklanka
starta dynia hokkaido - 1 szklanka
jajka - 3 sztuki
cukier - 3 łyżki
jogurt naturalny - 3 łyżki
cukier z wanilią - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olejek pomarańczowy spożywczy - 1/3 łyżeczki
Dodatkowo:
cukier puder
olej
PRZYGOTOWANIE
Dynię hokkaido obieramy, pozbywamy się pestek i ścieramy na tarce.
Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, jogurt, olejek pomarańczowy i startą dynię. Całość mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier wymieszamy z cukrem waniliowym.
Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką z masą dyniową.
Na patelni (najlepiej z nieprzywierającym dnem) rozgrzewamy odrobinę oleju.
Łyżką lub małą chochelką nakładamy ciasto na placuszki dyniowe i smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Gotowe placuszki dyniowe serwujemy oprószone cukrem pudrem!
Uwagi
Z uwagi na dodatek proszku do pieczenia, placki z dyni urosną troszkę podczas smażenia. Jeśli chcemy uzyskał ładny, okrągły kształt placuszków to możemy użyć foremek do smażenia. Dodawanie olejku pomarańczowego nie jest konieczne, możemy zamiast niego dodać przyprawę do piernika lub esencję waniliową. Paluszki dyniowe smażymy na średniej mocy palnika.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!