pelniasmakow-banner

Chleb tostowy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Musicie przyznać, że każdy czasami miewa ochotę na tosty – czy to z dżemem na słodko, czy też z serem w wersji wytrawnej. Niestety skład chlebów tostowych ze sklepu zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia... Dlatego dzisiaj zapraszamy na domowy chleb tostowy – przepis prosty, więc aż żal nie spróbować :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
8

  • świeże drożdże - 15 g

  • mąka pszenna - 4 1/2 szkanek

  • mąka pełnoziarnista - 1/2 szklanki

  • mleko - 1 szklanka

  • ciepła woda - 1/2 szklanki

  • cukier - 1 1/2 łyżki

  • sól - 1 łyżeczka

  • rozpuszczone masło - 1 łyżka

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy

  • mąka do wysypania formy

PRZYGOTOWANIE

W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, cukier i połowę wody. Całość mieszamy.

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i pełnoziarnistą oraz sól. Następnie wlewamy pozostałą wodę, mleko, rozczyn drożdżowy i dodajemy rozpuszczone masło.

Zagniatamy ciasto kilka minut. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie mocno lepkie możemy dodać więcej mąki, aczkolwiek staramy się nie dosypywać więcej niż 0.5 szklanki.

Gdy uzyskamy elastyczną i nie klejącą konsystencję ciasta to przekładamy je do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, formujemy, przekładamy do keksówki (o długości 30 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Chleb przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia (około 30-40 minut).

Piekarnik ustawiamy na 190 stopni, chleb tostowy pieczemy 30-35 minut i studzimy na kratce.

Gotowy domowy chleb tostowy podajemy z ulubionymi dodatkami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.