Chleb tostowy

Normalny

Tani

Bez jajek
Musicie przyznać, że każdy czasami miewa ochotę na tosty – czy to z dżemem na słodko, czy też z serem w wersji wytrawnej. Niestety skład chlebów tostowych ze sklepu zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia... Dlatego dzisiaj zapraszamy na domowy chleb tostowy – przepis prosty, więc aż żal nie spróbować :)
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 30 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
świeże drożdże - 15 g
mąka pszenna - 4 1/2 szkanek
mąka pełnoziarnista - 1/2 szklanki
mleko - 1 szklanka
ciepła woda - 1/2 szklanki
cukier - 1 1/2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
rozpuszczone masło - 1 łyżka
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE
W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, cukier i połowę wody. Całość mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i pełnoziarnistą oraz sól. Następnie wlewamy pozostałą wodę, mleko, rozczyn drożdżowy i dodajemy rozpuszczone masło.
Zagniatamy ciasto kilka minut. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie mocno lepkie możemy dodać więcej mąki, aczkolwiek staramy się nie dosypywać więcej niż 0.5 szklanki.
Gdy uzyskamy elastyczną i nie klejącą konsystencję ciasta to przekładamy je do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, formujemy, przekładamy do keksówki (o długości 30 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Chleb przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia (około 30-40 minut).
Piekarnik ustawiamy na 190 stopni, chleb tostowy pieczemy 30-35 minut i studzimy na kratce.
Gotowy domowy chleb tostowy podajemy z ulubionymi dodatkami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!