Placuszki jogurtowe
Łatwy
Tani
Szukasz inspiracji na słodkie śniadanie lub podwieczorek? Polecamy proste i pyszne placuszki jogurtowe, które możemy podawać z ulubionymi dodatkami :)
|
4 z 5 (4 głosy) |
|
4 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
17 |
jogurt grecki - 250 g
cukier - 2 łyżki
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 170 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki
masło - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
cukier puder
owoce
bita śmietana
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Za pomocą trzepaczki lub miksera (wolne obroty) mieszamy jogurt grecki, cukier, jajka i esencję waniliową.
Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę. Cały czas mieszamy do pełnego połączenia składników.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię z masłem. Nakładamy niewielką ilość ciasta na placuszki i smażymy z obu stron do zarumienienia (około 2-3 minuty z każdej strony).
Gotowe placuszki jogurtowe podajemy z ulubionymi dodatkami – owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy czekoladą!
Uwagi
Aby placuszki jogurtowe wyszły kształtne możemy użyć foremek do smażenia.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!