Dżem figowy


x

Normalny

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Figi nie są w naszym kraju bardzo popularne, a szkoda bo ich smak jest przepyszny! A jak już uda się Wam kupić świeże figi to polecamy przygotować dżem figowy, który smakuje świetnie ze świeżym pieczywem na słodko oraz jako dodatek do serów w wersji wytrawnej :)

5 z 5 (2 głosy)

5 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 1 h 1 h 15 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 1 h
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • świeże figi - 500 g

  • cukier - 1/3 szklanki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • sok z pomarańczy - 3 łyżki

  • przyprawa do piernika - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Figi myjemy, osuszamy, pozbywamy się końcówek i kroimy je w plasterki.

Do garnka z grubszym dnem wkładamy owoce, zasypujemy je cukrem, dodajemy esencję waniliową, sok z pomarańczy oraz cytryny, a także przyprawę do piernika.

Całość mieszamy i odstawiamy na 60 minut.

Po tym czasie dżem z fig gotujemy pod przykryciem około 40-60 minut, do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.

Próbujemy dżem figowy i w razie potrzeby dosładzamy, dokwaszamy lub doprawiamy przyprawami korzennymi do smaku.

Gotowy dżem figowy odstawiamy do ostygnięcia, a następnie podajemy ze świeżym pieczywem na słodko lub w towarzystwie serów i orzechów!

Uwagi

Aby dżem z fig miał ładny kolor warto użyć ciemnofioletowej odmiany owoców. Możemy także zdecydować czy wolimy zdecydowaną nutę wanilii – wtedy możemy pominąć przyprawę do piernika czy jednak preferujemy wersje zimową – wtedy dodajemy więcej przyprawy cynamonowej. Czas gotowania zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Dlatego już po 20-30 minutach warto kontrolować dżem.


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

MyśliPotarganej.pl 2 lata temu
Uwielbiam figi. Szczególnie prosto z drzewa, ale i dżem figowy byłby super! Za rok zrobię parę słoiczków, wg twojego przepisu. Dzięki
      Odpowiedz
Patrycja Reszko 2 lata temu
Wspaniały!
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.