Dżem figowy

Normalny

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Figi nie są w naszym kraju bardzo popularne, a szkoda bo ich smak jest przepyszny! A jak już uda się Wam kupić świeże figi to polecamy przygotować dżem figowy, który smakuje świetnie ze świeżym pieczywem na słodko oraz jako dodatek do serów w wersji wytrawnej :)
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
15 min | 1 h | 1 h 15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 1 h |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
świeże figi - 500 g
cukier - 1/3 szklanki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 3 łyżki
przyprawa do piernika - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Figi myjemy, osuszamy, pozbywamy się końcówek i kroimy je w plasterki.
Do garnka z grubszym dnem wkładamy owoce, zasypujemy je cukrem, dodajemy esencję waniliową, sok z pomarańczy oraz cytryny, a także przyprawę do piernika.
Całość mieszamy i odstawiamy na 60 minut.
Po tym czasie dżem z fig gotujemy pod przykryciem około 40-60 minut, do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Próbujemy dżem figowy i w razie potrzeby dosładzamy, dokwaszamy lub doprawiamy przyprawami korzennymi do smaku.
Gotowy dżem figowy odstawiamy do ostygnięcia, a następnie podajemy ze świeżym pieczywem na słodko lub w towarzystwie serów i orzechów!
Uwagi
Aby dżem z fig miał ładny kolor warto użyć ciemnofioletowej odmiany owoców. Możemy także zdecydować czy wolimy zdecydowaną nutę wanilii – wtedy możemy pominąć przyprawę do piernika czy jednak preferujemy wersje zimową – wtedy dodajemy więcej przyprawy cynamonowej. Czas gotowania zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Dlatego już po 20-30 minutach warto kontrolować dżem.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

