Różowe ciastka biszkoptowe z kisielem
Normalny
Przystępny
Różowe ciastka biszkoptowe z kisielem są wilgotne i rozpływają się w ustach! A poza obłędnym smakiem, wyglądają równie ślicznie i z pewnością zachwycą gości :)
|
4.5 z 5 (4 głosy) |
|
4.5 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
40 min | 45 min | 1 h 25 min |
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
9 |
Różowy biszkopt z kisielem:
jajka - 5 sztuk
mąka pszenna - 1 szklanka
drobny cukier do wypieków - 1/2 szklanki
kisiel wiśniowy z cukrem (proszek) - 3 sztuki
masło - 200 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Krem mascarpone:
śmietanka kremówka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
wiśnie/konfitura wiśniowa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Różowy biszkopt z kisielem:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kisiel (proszek) i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając (najlepiej 0.5-1 minutę po każdej łyżce cukru).
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, esencję waniliową oraz masło (powinno być lekko ciepłe), mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem!).
Następnie dodajemy połowę ubitych białek i również dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy resztę piany i bardzo delikatnie (aby ciasto było puszyste) mieszamy całość łyżką, tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20x26cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę na ciasto.
Różowy biszkopt pieczemy 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy upieczony, jeśli nie to dopiekamy kilka minut.
Ciasto z kisielem studzimy w uchylonym piekarniku.
Krem mascarpone:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Różowe ciastka biszkoptowe z kisielem:
Ostudzony różowy biszkopt z kisielem przekrawamy na dwa blaty, a następnie szklanką/foremką wykrawamy kółeczka.
Na paterze układamy kółeczka z pierwszego biszkoptowego blatu, nakładamy na nie krem mascarpone, możemy dodać też konfiturę wiśniową i przykrywamy kółeczkami z drugiego blatu.
Różowe ciastka ozdabiamy kremem mascarpone i wisienką, serwujemy schłodzone.
Uwagi
1 kisiel wiśniowy powinien mieć wagę 77g, czyli do przepisu potrzebujemy 3 torebki kisielu, każda po 77g. Gdy z biszkoptu wykroimy kółeczka to pozostanie nam trochę ciasta, które możemy pokruszyć i wykorzystać jako posypkę do innego deseru. Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka kremówka była co najmniej 12h w lodówce, w innym wypadku może się nie ubić.
Podziel się swoją opinią!
4 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!