Różowe ciastka biszkoptowe z kisielem


x

Normalny

Przystępny


Różowe ciastka biszkoptowe z kisielem są wilgotne i rozpływają się w ustach! A poza obłędnym smakiem, wyglądają równie ślicznie i z pewnością zachwycą gości :)

4.5 z 5 (4 głosy)

4.5 z 5 (4 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 45 min 1 h 25 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
9

Różowy biszkopt z kisielem:

  • jajka - 5 sztuk

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • drobny cukier do wypieków - 1/2 szklanki

  • kisiel wiśniowy z cukrem (proszek) - 3 sztuki

  • masło - 200 g

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

Krem mascarpone:

  • śmietanka kremówka 36% - 500 ml

  • serek mascarpone - 250 g

  • cukier puder - 4 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • wiśnie/konfitura wiśniowa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Różowy biszkopt z kisielem:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kisiel (proszek) i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając (najlepiej 0.5-1 minutę po każdej łyżce cukru).

Do przesianej mąki dodajemy żółtka, esencję waniliową oraz masło (powinno być lekko ciepłe), mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem!).

Następnie dodajemy połowę ubitych białek i również dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy resztę piany i bardzo delikatnie (aby ciasto było puszyste) mieszamy całość łyżką, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20x26cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę na ciasto.

Różowy biszkopt pieczemy 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy upieczony, jeśli nie to dopiekamy kilka minut.

Ciasto z kisielem studzimy w uchylonym piekarniku.

Krem mascarpone:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.

Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.

Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

Różowe ciastka biszkoptowe z kisielem:

Ostudzony różowy biszkopt z kisielem przekrawamy na dwa blaty, a następnie szklanką/foremką wykrawamy kółeczka.

Na paterze układamy kółeczka z pierwszego biszkoptowego blatu, nakładamy na nie krem mascarpone, możemy dodać też konfiturę wiśniową i przykrywamy kółeczkami z drugiego blatu.

Różowe ciastka ozdabiamy kremem mascarpone i wisienką, serwujemy schłodzone.

Uwagi

1 kisiel wiśniowy powinien mieć wagę 77g, czyli do przepisu potrzebujemy 3 torebki kisielu, każda po 77g. Gdy z biszkoptu wykroimy kółeczka to pozostanie nam trochę ciasta, które możemy pokruszyć i wykorzystać jako posypkę do innego deseru. Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka kremówka była co najmniej 12h w lodówce, w innym wypadku może się nie ubić.


Podziel się swoją opinią!

4 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Kasia Futka 3 lata temu
Cudownie się prezentują! Urocze są <3
      Odpowiedz
beti 3 lata temu
Pyszne ciasteczka :-)
      Odpowiedz
Natalia 3 lata temu
Cudne!
      Odpowiedz
Martyna 3 lata temu
Pięknie wyglądają te ciastka:)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.