Jajka zapiekane z boczkiem
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Szukasz inspiracji na pyszne, proste i efektownie wyglądaj śniadanie? Jeśli tak, to zapraszamy na jajka zapiekane z boczkiem :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
5 min | 15 min | 20 min |
Przygotowanie | 5 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
jajka - 4 sztuki
boczek (plastry) - 4 sztuki
kromki chleba - 2 sztuki
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Opcjonalnie:
szczypiorek
ser żółty
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cztery wgłębienia w formie do pieczenia muffinek smarujemy delikatnie tłuszczem.
Z kromek chleba wykrawamy foremką lub szklanką cztery kółka. Wykładamy nimi wgłębienia w formie do muffinek.
Boki wgłębień w formie wykładamy plastrami boczku, tak aby boczek i chleb na spodzie stworzyły nam „koszyczek”.
Do tak przygotowanych koszyczków wbijamy po jajku i oprószamy całość solą (bardzo delikatnie bo boczek sam w sobie może by słony).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka zapiekamy około 15-20 minut, tak aby nie były surowe w środku.
Gotowe jajka zapiekane z boczkiem serwujemy z pieczywem i lekką sałatką!
Uwagi
Jeśli mamy ochotę to możemy zapiekać jajka posypane startym serem żółtym. Śniadanie możemy serwować także posypane posiekanym szczypiorkiem i oprószone szczyptą czarnego pieprzu.
Podziel się swoją opinią!
5 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!