Crème brûlée
Normalny
Tani
Bezglutenowe
Dzisiaj słodka Francja-elegancja! Zapraszamy na niezwykle delikatny i zmysłowy Crème brûlée 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h 10 min |
Przygotowanie | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
żółtka jaja - 6 sztuk
śmietana kremówka 36 % - 500 ml
cukier - 1/3 szklanki
laska wanilii - 1 sztuka
brązowy cukier - 6 łyżek
PRZYGOTOWANIE
Śmietankę, biały cukier i wyłuskane ziarenka wanilii gotujemy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie się zagotowywać na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Ubijamy żółtka do uzyskania gładkiej, ale nie puszystej konsystencji. Następnie dodajemy powoli ciepłą jeszcze śmietankę i mieszamy (nie ubijamy).
Gdy krem będzie gładki i sztywny, przelewamy go do kokilek przez sitko – ważne jest by były one w miarę możliwości niewysokie, aby nasz krem piekł się równomiernie. Jeśli mamy wysokie kokilki, napełnimy je do 2.5 cm – 3 cm wysokości.
Crème brûlée pieczemy ok 50 minut w temperaturze 100 stopni.
Krem chłodzimy kilka godzin w lodówce. Następnie każdą z porcji posypujemy brązowym cukrem i go karmelizujemy przy użyciu specjalnego palnika lub wkładamy na chwilę, na najwyższą półkę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.
Crème brûlée podajemy bezpośrednio po karmelizowaniu cukru lub ostudzony.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!