pelniasmakow-banner

Bułeczki z patelni


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Bułeczki z patelni, nazywane oryginalnie bolos levedos to przepyszne pieczywo popularne na Azorach. Bułeczki smakują wyśmienicie na słodko, robi je się prosto, zatem zachęcamy do spróbowania :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (3 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (3 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
12

  • suszone drożdże - 5 g

  • mleko - 200 ml

  • jajka - 2 sztuki

  • mąka pszenna - 530 g

  • cukier - 120 g

  • masło - 100 g

  • sól - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mąka krupczatka lub kasza kukurydziana

PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Odkładamy do ostudzenia.

Gdy mleko będzie letnie dodajemy jajka i całość mieszamy trzepaczką lub widelcem do połączenia składników.

W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól.

Mieszamy składniki suche i mokre, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 80 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielmy na 12 kuleczek, układamy je w odstępach, przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na pół godziny.

Przygotowujemy dużą patelnię, najlepiej z nieprzywierającym dnem. Wysypujemy ją mąką krupczatką lub kaszką kukurydzianą i ustawiamy na średnią moc palnika.

Na patelnię wykładamy porcjami kawałki ciasta i smażymy po około 6-7 minut z każdej strony, spłaszczając je od góry łopatką.

Bolos levedos powinny być zarumienione z każdej strony. Zanim je ściągniemy z patelni, warto sprawdzić czy nie są surowe w środku.

Gotowe bułeczki z patelni oczyszczamy z mąki/kaszki i studzimy na kratce.

Bolos levedos mają delikatnie słodkawy posmak, dlatego najlepiej komponują się ze słodkimi dodatkami.

Uwagi

W zależności od wielkości naszych bułeczek z Azorów czas smażenia może być dłuższy lub krótszy. Jeśli będą większe to może wynieść nawet 10 minut z każdej strony. Bolos levedos mogą być mocno przypieczone, ale warto kontrolować moc palnika, aby ich nie przypalić z zewnątrz, podczas gdy będą surowe w środku!


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Edyta 4 lata temu
Jakie cudowne buleczki :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.